De toekomst met // de Energiecoaches

Let op

Bezoek de energiecoach op dinsdagen tussen 11:00 uur en 12:00 uur in de Bibliotheek van De Witte Dame. 

“De toekomst begint nu. In deze snel veranderende omgeving zijn ons gedrag en onze keuzes belangrijker dan ooit. Wij staan daar graag bij stil. Daarom spreken wij Eindhovense mensen en bedrijven met visie, lef en een groen hart. Want die toekomst is mooi, maar samen maken we ‘m geweldig.”

Nog nooit eerder was het zo belangrijk om te besparen. Maar hoe doe je dat? Gelukkig zijn er al veel kleine maatregelen die direct energie besparen in en om het huis. Iedereen kan íets doen. De Energiecoach van de gemeente helpt je graag op weg.

Monique: "Wij, Monique en Jan, zijn samen met Sylvia de energiecoaches van gemeente Eindhoven. Ik heb drie jaar voor de Energiebox gewerkt. Bij de gemeente Eindhoven kreeg ik meer tijd om mensen te helpen, iets wat mij meer aansprak. Tijdens ons werk gaan we veel bij inwoners langs. We vragen hoe we kunnen helpen bij het verduurzamen van bijvoorbeeld hun woning. We helpen ze op weg. Denk hierbij aan de Klusbus of kleine tips. Ook onderzoeken we wat mensen nodig hebben om de woning te verduurzamen. En wat de gemeente kan doen voor die mensen."

Jan: “Ik ben gepensioneerd, maar wilde mensen toch graag helpen met verduurzamen. Dit doe ik nu met plezier. Ik bezoek inwoners thuis, luister naar hun verhaal en zoek met ze naar oplossingen. Om goed advies te geven zijn we op de hoogte van alle projecten binnen de gemeente. We zorgen met z'n drieën voor het stukje bewustwording en hopen dat ons werk ertoe leidt dat verduurzaming en de energietransitie meer gaan leven bij de bewoners."

De Energiecoaches (Monique, Jan en Sylvia)

  • Hoe ziet de dag van een Energiecoach eruit?

    “Onze dagen bestaan vooral uit huisbezoeken en het bellen van mensen. We gaan echt met inwoners in gesprek. We werken op afspraak of spreken mensen die aan een actie van de gemeente hebben meegedaan. Tot nu is iedereen over het algemeen blij met onze hulp en de acties van de gemeente. ”

    “Iedere week op dinsdag zitten we tussen 11:00-12:00 in de bibliotheek in de Witte Dame om inwoners te ontvangen. Hier is iedereen vrij om langs te komen met vragen, opmerkingen of gewoon om het gesprek met ons aan te gaan. Ook kunnen we helpen bij een aanmelding van een gratis adviesgesprek bij jou thuis.”

  • Wanneer gaan jullie op huisbezoek?

    "We kondigen huisbezoeken aan met een brief. Onze aanwezigheid is heel belangrijk bij wijken waar veel gebeurt. Mensen willen graag op de hoogte blijven van dat wat er allemaal gaat gebeuren in hun wijk. Denk bijvoorbeeld aan het warmtenet dat wordt aangelegd in de Generalenbuurt.”

Energiecoach in gesprek met een inwoner

Wat valt je op?

“De meest gestelde vraag is wat maatregelen zoals isolatie kosten en wanneer de gemeente iets gaat doen. Ook zoeken mensen vaak naar de bevestiging of ze iets goed hebben gedaan. Je merkt bij de inwoners van de gemeente Eindhoven dat een bepaalde groep die te maken heeft met de energiearmoede, moeilijk te bereiken is. Er hangt bij deze groep een soort van schaamte, vooral omdat het woord ‘armoede’ niet goed wordt ontvangen. De groep mensen die we wel kunnen bereiken, begeleiden we vaak langer. We komen ook bij deze mensen terug om te kijken of onze adviezen zijn toegepast of juist niet. Ook kijken we of ze andere hulp nodig hebben dan de hulp die we al hebben geboden."

  • Waar komt jouw passie voor het thema vandaan?

    Monique: “Ik ben heel graag bezig met mijn handen. Het zijn van een Energiecoach kwam op mijn pad en vond ik direct heel interessant. Ik vind het belangrijk om iets te doen voor het milieu en mensen hierbij te helpen. Ik en Jan zijn de gezichten van de gemeente om te laten zien dat de inwoners van Eindhoven gehoord worden, er naar geluisterd wordt en ze helpen waar nodig.”

  • Wat wil je de inwoners van Eindhoven meegeven?

    “Het enige wat we kunnen doen is de mensen bewuster maken en ze ondersteunen daar waar mogelijk is. Er zijn verschillende initiatieven binnen de gemeente die hierbij kunnen helpen. Denk hierbij aan de Klusbus, de Energiebox, maar ook verschillende acties die ontstaan uit samenwerkingen. Je bent niet alleen en er is onwijs veel hulp beschikbaar. Verbind als buurtbewoners met elkaar binnen het verduurzamen, want samen sta je sterker. Verduurzaam samen, je verdient het écht terug!”

Off