Aardgasvrij Noordoost

In Eindhoven werken we hard aan verduurzaming. We willen bijvoorbeeld zo snel mogelijk van het aardgas als warmtebron af, omdat dat zorgt voor te veel CO2-uitstoot. Dit betekent dat we overstappen naar nieuwe manieren om huizen en gebouwen te verwarmen en om te koken. In het Noordoosten van Eindhoven gaan we hiermee aan de slag door de komende jaren een warmtenet aan te leggen.

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water wordt gebruikt om huizen te verwarmen en levert warm water uit de kraan. In het Noordoosten van Eindhoven krijgen we dit warme water via een lokale warmtebron: de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (de RWZI) aan de Van Oldenbarneveltlaan. Dit werkt zo: rioolwater dat via het riool naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat, wordt daar gezuiverd. We onttrekken vervolgens warmte uit het water. Dit iets opgewarmde water stroomt via het warmtenet naar de verschillende buurten. In de buurten, wordt het water verder opgewarmd tot 50 graden in een buurtwarmtecentrum.  
De RWZI maakt het mogelijk om in totaal 8000 woningen in een aantal buurten in Eindhoven Noordoost van warmte te voorzien.