Herfst: hét moment om de tuin opnieuw in te delen

Het najaar is bij uitstek het moment om in de tuin te klussen. De tuinverbouwing waarover tijdens de zomeravonden is gefantaseerd zit nog vers in het geheugen. Was er in de zomer een gebrek aan schaduw in de tuin? De herfst is het ideale moment om bomen te planten. Door vooraf goed na te denken over de indeling van de tuin, kunnen ziekten, plagen en onkruid worden voorkomen. Oftewel: dankzij een goeddoordachte tuinverbouwing in de herfst, geniet je in het voorjaar zonder zorgen van de tuin. 

Aanvullende informatie

Startdatum

Beplanting

Kies planten die passen bij de plek die je in gedachten had. De ene plant gedijt goed in een zonneborder, de ander staat beter in de schaduw van een boom of haag. Als een plant op een geschikte standplaats staat, is de plant weerbaar en dus minder vatbaar voor ziektes en plagen. De planten voor in de zonneborder schaf je het beste in het voorjaar aan, maar struiken en bomen kunnen het beste in de herfst of winter verplaatst worden. Op dat moment is er de minste kans op uitval. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken om het water geven, in de herfst valt voldoende regen.  

Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kun je daar subsidie voor krijgen. Meer informatie daarover vind je op onze subsidiepagina.

Bestrating

Een nieuw terras in gedachten? Voorkom onkruidgroei door vooraf goed na te denken over het gebruik. Stimuleer allereerst beweging: op plaatsen waar veel gelopen wordt, groeit minder onkruid. Maak de verharding daarom niet te groot en laat de stenen niet tot aan de muur doorlopen, maar kies daar liever voor een mooie strook met beplanting. Onkruid heeft een voedingsbodem nodig. Kies daarom voor grote tegels (minder voegen) en vermijd rare hoeken, waar zand en blad zich snel ophopen. Geen verbouwplannen? Ook goed onderhoud kan helpen om onkruid te voorkomen. Herstel verzakkingen en vul voegen op die versleten zijn.

Meer duurzame tips kun je vinden op schoon-water.nl, onkruidvergaat.nl en milieucentraal.nl.

Off