Natuurvriendelijk isoleren

Het isoleren van muren en daken is een belangrijke stap in het verminderen van het gebruik van aardgas en de uitstoot van CO2. Het verlaagt de energierekening en verhoogt het wooncomfort.

Maar soms worden door het isoleren van woningen vogels of vleermuizen gedood. Deze beestjes nestelen graag net onder het dak of in de spouwmuur. Van buitenaf zijn deze nestjes niet altijd goed te zien. Vleermuizen bijvoorbeeld hebben maar een kleine spleet nodig om in weg te kruipen.

Wanneer de spouwmuur of het dak wordt geïsoleerd, worden deze nesten dichtgezet. Dan kunnen de vogels er niet meer uit, of kan het ouderpaar niet meer bij de jongen komen. In de Wet natuurbescherming is het beschermen van deze nestplaatsen opgenomen.

Wat kun je doen?

Maak buiten het broed- of winterseizoen alle ingangen goed dicht. Dan kunnen de beestjes nog wel uitvliegen, maar niet meer terugkeren. Het is verstandig om een alternatieve nestelplaats aan te bieden. Er zijn verschillende mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op de pagina Kasten voor vleermuizen en de pagina Neststenen voor vogels

Off