Schone, groene en duurzame leefomgeving
Adopteer een Straat is bedoeld om de leefomgeving schoon, groen en duurzaam te maken. De vrijwilligers zijn mensen die het fijn vinden om daaraan bij te dragen. Het is een eenvoudige en leuke manier om (alleen of samen) iets terug te doen voor de samenleving. Adopteer een Straat is een initiatief zonder vergaderingen. Het idee komt van Kees Lepoeter, inwoner van Prinsejagt. Hij heeft de openbare ruimte vlak bij zijn huis geadopteerd en zorgt er al een paar jaar met plezier voor.
Wat ga je doen?
Als je je aanmeldt voor Adopteer een Straat dan help je mee om je leefomgeving schoon en groen te houden. Dit kan (een stuk van) een straat zijn, maar ook een plein of (een deel van) een park. Zo draagt Adopteer een Straat onder andere bij aan het vergroten van de biodiversiteit in Eindhoven. De activiteiten van Adopteer een Straat zijn te verdelen in twee categorieën: schoon en groen.
Schoon
Je helpt mee om je woonomgeving schoon te houden door het opruimen van zwerfafval. Hiervoor kun je bij Adopteer een Straat een afvalgrijper, handschoenen, afvalzakken en een veiligheidshesje krijgen. Ook voor kinderen zijn er materialen beschikbaar (bijvoorbeeld kleinere grijpers met magnetische punt en kleinere hesjes). Met een milieupas van Cure kan je het verzamelde afval weggooien in alle ondergrondse afvalcontainers in Eindhoven. Als er geen ondergrondse container in de buurt is, kan je een volle afvalzak netjes dichtgebonden neerzetten bij een afvalbak van de gemeente. Vervolgens maak je een melding openbare ruimte (meer informatie daarover vind je op de pagina Melding openbare ruimte). Als je daarvoor de app BuitenBeter gebruikt (dat raden we aan), stuur dan een foto mee, kies de categorie “Overig” en vermeld dat het om verzameld zwerfafval gaat. De gemeente laat de zak dan ophalen.
Adopteer een Straat leent ook regelmatig materialen uit aan bijvoorbeeld verenigingen en bedrijven voor opruimacties.
Voor basisscholen is er een apart lesprogramma opgezet over zwerfafval. Alle basisscholen in Eindhoven worden hierover benaderd. Deelnemende scholen ontvangen schoonmaaksets met onder andere afvalgrijpers en hesjes. De sets zijn aan te vragen via een melding openbare ruimte (meer informatie daarover vind je op de pagina Melding openbare ruimte).
Groen
Om je woonomgeving groen te houden, adopteer je een stukje van de openbare ruimte. Dat kunnen boomspiegels, geveltuintjes (kijk op de pagina over geveltuintjes voor meer informatie) en andere vormen van vergroening zijn. Een boomspiegel is een opening in de verharding voor de groeiruimte en watervoorziening van een enkele boom. Boomspiegels en geveltuintjes mag je altijd adopteren, daar is geen verdere toestemming voor nodig. Als je iets anders in de openbare ruimte wil adopteren, moet je daar wel een beheerovereenkomst voor hebben. Daarvoor kan je een melding openbare ruimte (meer informatie daarover vind je op de pagina Melding openbare ruimte) maken. Als je de app BuitenBeter gebruikt voor zo'n melding, voeg dan een duidelijke foto van het te adopteren gebied toe, kies categorie “Overig” en geef in de beschrijving aan wat je precies zou willen doen. Je ontvangt dan reactie van de gemeente.
Als je een stukje groen hebt geadopteerd, is het aan jou om het te onderhouden. Denk daarbij aan het verbeteren van de grond door zand en oude grond te vervangen door goede potgrond, het planten van planten en bloemen, onkruid wieden en de beplanting water geven. Geadopteerde gebieden moeten gemarkeerd worden met een Adopteer een Straat-bordje. Zo weten wij dat jij voor het onderhoud zorgt. Zo'n bordje kan je aanvragen via adopteereenstraat@gmail.com.
Jaarlijks is er een actie waarbij je gratis vaste planten en bloembollen kunt aanvragen. Het aanvragen gebeurt in het voorjaar, het uitleveren in het najaar. In het najaar kunnen de planten namelijk goed wortelen waardoor ze de droge zomer aankunnen. Voor deze actie gebruiken we alleen inheemse planten en biologische bloembollen. Dat is goed voor de biodiversiteit.
Alle hulp is welkom en ook kleine bijdrages worden zeer gewaardeerd! Het normale onderhoud in de openbare ruimte, zoals gras maaien, snoeien en legen van afvalbakken blijft uiteraard de verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente faciliteert Adopteer een Straat ook door al het materiaal ter beschikking te stellen, zoals grijpers, afvalzakken en werkhandschoenen.
Goed om te weten: mocht er tijdens je werkzaamheden voor Adopteer een Straat een ongeluk gebeuren, dan ben je daarvoor verzekerd.
Het verhaal van Marc (vrijwilliger)
Marc van Heijster vond dat er veel zwerfafval lag in zijn buurt de Achtse Barrier. Hij sloot zich daarom aan bij Adopteer een Straat. Nu maakt hij wekelijks, of zelfs meerdere dagen per week, een rondje door de buurt en ruimt hij het zwerfafval op .“Buiten dat je lekker buiten bezig bent, zie ik dat het schoner wordt in mijn woonwijk.” Regelmatig neemt hij zijn zoon Leon (12) en dochter Noor (8) mee. Hij leerde zijn kinderen al van jongs af aan dat je geen afval op straat moet gooien. Nu helpen ze dus ook mee om het afval dat er wél ligt, op te ruimen.
“Buiten dat je lekker buiten bezig bent, zie ik dat het schoner wordt in mijn woonwijk.”
Marc doet nog meer dan het schoonhouden van de omgeving. Hij denkt na over manieren waarop hij het bewustzijn rondom zwerfafval en de gevolgen daarvan kan vergroten. Zo heeft hij in samenwerking met de gemeente een presentatie gemaakt voor basisscholen om leerlingen te informeren over (het opruimen van) zwerfafval. Marc verwacht niet dat hele klassen de straat op gaan om zwerfafval op te ruimen. “Maar er wordt wel weer over gesproken, thuis en op straat”, vertelt hij.
Als Marc bezig is aan zijn rondje door de buurt, krijgt hij regelmatig complimenten. Het mooiste compliment dat Marc ontving was van een man die dankzij het goede voorbeeld van Marc ook een straat heeft geadopteerd. Marc hoopt dat zoveel mogelijk mensen een straat adopteren. “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en hoe meer troep er verdwijnt.”
Het verhaal van Greetje (vrijwilliger)
Toen Greetje Heijmans vijf jaar geleden stopte met haar werk als rector van een middelbare school, besloot ze om meer vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze las in Groot Eindhoven een artikel over Adopteer een Straat en werd enthousiast. “Daar hoef je niet over te vergaderen, daar hoef je niet moeilijk over te doen en je mag zelf weten wanneer je dat doet. Dat lijkt me echt iets voor mij.”
Greetje adopteerde de langste straat in haar buurt Gijzenrooi en gaat nu gemiddeld één keer per week op pad om zwerfafval op te ruimen. “Niet alleen is de buurt schoner, het geeft ook een goed gevoel dat je zelf iets doet.” Die boodschap probeert ze te verspreiden. Al vanaf het begin had Greetje het idee dat alle 22 straten van Gijzenrooi geadopteerd zouden moeten worden. Ze schreef een aantal berichten in het wijkblad over het initiatief en inmiddels zijn alle straten geadopteerd.
"Ik kan het iedereen aanraden om een straat te adopteren, zeg ik altijd"
Tijdens haar werk voor Adopteer een Straat kreeg Greetje weleens de vraag of er niet meer gedaan kon worden dan alleen afval opruimen. Dat idee werd in de praktijk gebracht. Zo zijn er nu ook vrijwilligers die maandelijks een berm maaien. Samen houden de inwoners van Gijzenrooi de buurt mooi en schoon.
Het verhaal van Anna (vrijwilliger)
“In Taiwan, waar ik geboren ben, is het heel bijzonder om een tuin te hebben als je in de stad woont. Toen ik naar Nederland verhuisde en ineens een eigen tuin had, wilde ik er dan ook iets bijzonders van maken. Wat begon als iets kleins groeide uit tot een hobby. Als ik in de tuin werk, kan ik mijn hoofd even helemaal leeg maken. Vorig jaar stond m’n tuin vol met pompoenen, dit jaar zijn het tomaten.
"Goed voor het onderlinge contact, maar de straat ziet er ook een stuk gezelliger uit nu!"
Ik hoorde over ‘Adopteer een Straat’ en kreeg meteen ideeën. Het zou leuk zijn als buren elkaar wat vaker zien en een praatje met elkaar maken. De boomspiegels in de Cornelis Schuytstraat staan nu vol met prachtige planten en kruiden. De kruidenzaadjes zijn gedoneerd door Ergon en uitgegroeid tot kruidenplanten, waar alle buren gebruik van mogen maken. Samen zorgen we ervoor dat de planten genoeg water krijgen. Goed voor het onderlinge contact, maar de straat ziet er ook een stuk gezelliger uit nu!”
Het verhaal van Doortje (vrijwilliger)
“Zo’n 3 jaar geleden heb ik de Fransebaan in de Achtse Barrier geadopteerd. Het begon allemaal toen ik voor mijn gezondheid meer moest bewegen. Ik wandelde iedere dag een stuk op de Fransebaan. Daar kwam ik dagelijks een joggende buurtbewoner tegen die ondertussen zwerfafval opruimde. Dat vond ik zo’n goed idee! Ik sprak hem aan en hij vertelde me over Adopteer een Straat. Sindsdien zorgen we samen voor de volledige Fransebaan. Op even dagen doe ik de ene helft en op oneven dagen de andere. En hij doet dat andersom. Per week ruimen we zo’n 10 zakken aan afval op!
“Als iedereen één stuk afval zou oprapen, zou de wereld er heel anders uit zien”
Het is echt een soort verslaving geworden. Maar dan wel een positieve. En de waardering die ik ervoor terug krijg is natuurlijk ook leuk. Regelmatig wordt er getoeterd en steken mensen hun duim op. Ik hoop dan dat ik anderen ook inspireer om hetzelfde te doen. Als iedereen één stuk afval zou oprapen, zou de wereld er heel anders uit zien. Of nóg beter: gooi het gewoon meteen in de afvalbak.”
Tuincoach
In Eindhoven is een nieuw initiatief gestart om inwoners te stimuleren hun voortuinen te ontharden en te vergroenen. Weet je niet waar te beginnen of zoek je inspiratie? Een tuincoach helpt je graag verder. Een tuincoach komt bij je thuis en geeft persoonlijk advies op maat voor jouw voortuin.
Wat kunnen zij voor jou betekenen?
- Advies geven over het ontwerp van de voortuin.
- Bepalen welk soort grond en welke planten geschikt zijn.
- Stimuleren van het gebruik van inheemse vaste planten, zoals vermeld op de pagina van de 40 van de 040, om de lokale biodiversiteit te bevorderen.
Hoe kan ik mij aanmelden? Aanmelden is eenvoudig via het initiatief Adopteer een Straat. Stuur een e-mail naar adopteer.een.straat@gmail.com om je aan te melden.
Aan de slag!
Wil je graag meedoen? Je kunt je eenvoudig aanmelden door een mail te sturen met je naam en adres naar adopteereenstraat@gmail.com. Adopteer een Straat helpt je graag met benodigd materiaal (afvalgrijper, afvalzakken, handschoenen, veiligheidshesje) en via een jaarlijkse actie met planten en bloembollen voor jouw geadopteerde stukje grond. Heb je nog vragen? Stel ze gerust aan Kees Lepoeter. Hij helpt je graag! Mail via: adopteereenstraat@gmail.com.
Meer informatie
Meer informatie en praktijkvoorbeelden uit de stad vind je op de Facebookpagina van Adopteer een Straat.