Adopteer een Straat

Vergroening staat bij gemeente Eindhoven hoog in het vaandel. En het schoonhouden van de stad is minstens zo belangrijk. Beide worden omarmd door Adopteer een Straat: een Eindhovens vrijwilligersinitiatief dat in 2014 is ontstaan en waar al meer dan 1000 enthousiaste vrijwilligers aan meedoen. Inwoners van Eindhoven kunnen – alleen of in een groep- een bepaald gebied “adopteren”. Zo helpen ze met het schoonmaken en/of groen houden van het geadopteerde gebied.

Op dit moment is de bloembollenactie weer gaande. Wil je meer informatie over die actie, kijk dan op deze pagina.

Wat ga je doen?

Als je je aanmeldt voor Adopteer een Straat dan help je mee om je woonomgeving schoon, mooi en/of groen te houden. Dit kan (een stuk van) een straat zijn, maar ook een plein of (een deel van) een park. De activiteiten van Adopteer een Straat zijn te verdelen in twee categorieën: schoon en groen.

Schoon
Je helpt mee om je woonomgeving schoon te houden door het opruimen van zwerfafval. Hiervoor kun je bij Adopteer een Straat een afvalgrijper, handschoenen, afvalzakken en een veiligheidshesje krijgen. Met een milieupas kan je het verzamelde afval weggooien in alle ondergrondse afvalcontainers in Eindhoven. Als er geen ondergrondse container in de buurt is, kan je een volle afvalzak netjes dichtgebonden neerzetten bij een afvalbak van de gemeente. Plak er een Adopteer een Straat-sticker op en maak een melding openbare ruimte. Als je daarvoor de app BuitenBeter gebruikt, stuur dan een foto mee, kies de categorie “Overig” en vermeld dat het om verzameld zwerfafval gaat. De gemeente laat de zak dan ophalen.

Adopteer een Straat leent ook regelmatig materialen uit aan bijvoorbeeld basisscholen of bedrijven voor opruimacties. Voor scholen (maximaal twee klassen tegelijk) zijn dat standaard 15 afvalgrijpers en 30 hesjes per klas. 

Groen
Om je woonomgeving groen te houden, adopteer je een stukje van de openbare ruimte. Dat kunnen boomspiegels, geveltuintjes en andere vormen van vergroening zijn. Boomspiegels en geveltuintjes mag je altijd adopteren, daar is geen verdere toestemming voor nodig. Als je iets anders in de openbare ruimte wil adopteren, moet je dat wel afstemmen met de gemeente. Daarvoor kan je een melding openbare ruimte maken. Als je de app BuitenBeter gebruikt voor zo'n melding, voeg dan een duidelijke foto van het te adopteren gebied toe, kies categorie “Overig” en geef in de beschrijving aan wat je precies zou willen doen. Je ontvangt dan reactie van de gemeente. 

Als je een stukje groen hebt geadopteerd, is het aan jou om het te onderhouden. Denk daarbij aan het planten van planten en bloemen, onkruid wieden en water geven. Voor het verbeteren van de grond kun je mulch aanvragen. Dat is organisch materiaal dat goed is voor de beplanting en de bodem. Geadopteerde gebieden moeten gemarkeerd worden met een Adopteer een Straat-bordje. Zo weten wij dat jij voor het onderhoud zorgt.

In het voorjaar is er een actie waarbij je vaste planten en potgrond kunt krijgen. In het najaar is er een bloembollenactie.

Alle hulp is welkom en ook kleine bijdrages worden zeer gewaardeerd! Het normale onderhoud in de openbare ruimte, zoals gras maaien, snoeien en legen van afvalbakken blijft uiteraard de verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente faciliteert Adopteer een Straat ook door al het materiaal ter beschikking te stellen, zoals grijpers, afvalzakken en werkhandschoenen.

Goed om te weten: mocht er tijdens je werkzaamheden voor Adopteer een Straat een ongeluk gebeuren, dan ben je daarvoor verzekerd.

Off