Adopteer een Straat

Vergroening staat bij gemeente Eindhoven hoog in het vaandel. En het schoonhouden van de stad is minstens zo belangrijk. Beide worden omarmd door Adopteer een Straat: een Eindhovens vrijwilligersinitiatief dat in 2014 is ontstaan en waar al meer dan 1500 enthousiaste vrijwilligers aan meedoen. Inwoners van Eindhoven kunnen – alleen of in een groep- een bepaald gebied “adopteren”. Zo helpen ze met het schoonmaken en/of groen houden van het geadopteerde gebied.

Schone, groene en duurzame leefomgeving

Adopteer een Straat is bedoeld om de leefomgeving schoon, groen en duurzaam te maken. De vrijwilligers zijn mensen die het fijn vinden om daaraan bij te dragen. Het is een eenvoudige en leuke manier om (alleen of samen) iets terug te doen voor de samenleving. Adopteer een Straat is een initiatief zonder vergaderingen. Het idee komt van Kees Lepoeter, inwoner van Prinsejagt. Hij heeft de openbare ruimte vlak bij zijn huis geadopteerd en zorgt er al een paar jaar met plezier voor.

Wat ga je doen?

Als je je aanmeldt voor Adopteer een Straat dan help je mee om je leefomgeving schoon en groen te houden. Dit kan (een stuk van) een straat zijn, maar ook een plein of (een deel van) een park. Zo draagt Adopteer een Straat onder andere bij aan het vergroten van de biodiversiteit in Eindhoven. De activiteiten van Adopteer een Straat zijn te verdelen in twee categorieën: schoon en groen.

Schoon

Je helpt mee om je woonomgeving schoon te houden door het opruimen van zwerfafval. Hiervoor kun je bij Adopteer een Straat een afvalgrijper, handschoenen, afvalzakken en een veiligheidshesje krijgen. Ook voor kinderen zijn er materialen beschikbaar (bijvoorbeeld kleinere grijpers met magnetische punt en kleinere hesjes). Met een milieupas van Cure kan je het verzamelde afval weggooien in alle ondergrondse afvalcontainers in Eindhoven. Als er geen ondergrondse container in de buurt is, kan je een volle afvalzak netjes dichtgebonden neerzetten bij een afvalbak van de gemeente. Vervolgens maak je een melding openbare ruimte (meer informatie daarover vind je op de pagina Melding openbare ruimte). Als je daarvoor de app BuitenBeter gebruikt (dat raden we aan), stuur dan een foto mee, kies de categorie “Overig” en vermeld dat het om verzameld zwerfafval gaat. De gemeente laat de zak dan ophalen.

Adopteer een Straat leent ook regelmatig materialen uit aan bijvoorbeeld verenigingen en bedrijven voor opruimacties. 

Voor basisscholen is er een apart lesprogramma opgezet over zwerfafval. Alle basisscholen in Eindhoven worden hierover benaderd. Deelnemende scholen ontvangen schoonmaaksets met onder andere afvalgrijpers en hesjes. De sets zijn aan te vragen via een melding openbare ruimte (meer informatie daarover vind je op de pagina Melding openbare ruimte)

Groen

Om je woonomgeving groen te houden, adopteer je een stukje van de openbare ruimte. Dat kunnen boomspiegels, geveltuintjes (kijk op de pagina over geveltuintjes voor meer informatie) en andere vormen van vergroening zijn. Een boomspiegel is een opening in de verharding voor de groeiruimte en watervoorziening van een enkele boom. Boomspiegels en geveltuintjes mag je altijd adopteren, daar is geen verdere toestemming voor nodig. Als je iets anders in de openbare ruimte wil adopteren, moet je daar wel een beheerovereenkomst voor hebben. Daarvoor kan je een melding openbare ruimte (meer informatie daarover vind je op de pagina Melding openbare ruimte) maken. Als je de app BuitenBeter gebruikt voor zo'n melding, voeg dan een duidelijke foto van het te adopteren gebied toe, kies categorie “Overig” en geef in de beschrijving aan wat je precies zou willen doen. Je ontvangt dan reactie van de gemeente. 

Als je een stukje groen hebt geadopteerd, is het aan jou om het te onderhouden. Denk daarbij aan het verbeteren van de grond door zand en oude grond te vervangen door goede potgrond, het planten van planten en bloemen, onkruid wieden en de beplanting water geven. Geadopteerde gebieden moeten gemarkeerd worden met een Adopteer een Straat-bordje. Zo weten wij dat jij voor het onderhoud zorgt. Zo'n bordje kan je aanvragen via adopteereenstraat@gmail.com.

Jaarlijks is er een actie waarbij je gratis vaste planten en bloembollen kunt aanvragen. Het aanvragen gebeurt in het voorjaar, het uitleveren in het najaar. In het najaar kunnen de planten namelijk goed wortelen waardoor ze de droge zomer aankunnen. Voor deze actie gebruiken we alleen inheemse planten en biologische bloembollen. Dat is goed voor de biodiversiteit. 

Alle hulp is welkom en ook kleine bijdrages worden zeer gewaardeerd! Het normale onderhoud in de openbare ruimte, zoals gras maaien, snoeien en legen van afvalbakken blijft uiteraard de verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente faciliteert Adopteer een Straat ook door al het materiaal ter beschikking te stellen, zoals grijpers, afvalzakken en werkhandschoenen.

Goed om te weten: mocht er tijdens je werkzaamheden voor Adopteer een Straat een ongeluk gebeuren, dan ben je daarvoor verzekerd.

Off