NK Tegelwippen van start!

Het NK Tegelwippen is weer begonnen! Meer dan 175 gemeentes uit het hele land nemen het tot en met 31 oktober tegen elkaar op om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. En jij kan ook helpen! Heb jij onlangs tegels vervangen door bijvoorbeeld gras, planten, een bloemperkje of een geveltuintje? Geef het aantal gewipte tegels dan door via nk-tegelwippen.nl. Zo help je Eindhoven naar de eerste plaats én maak je kans op mooie prijzen! 

Waarom Tegelwippen?

Meer groen in straten en tuinen kent veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit. Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte winters. 

 

Uit een nieuw rapport van Natuur en Milieu blijkt zelfs dat er minstens 200 km2 extra groen nodig is in Nederland om inwoners te beschermen tegen hitte en droogte. Het NK Tegelwippen vraagt daarom aandacht voor een tegelarmer Nederland, met als doel steden en dorpen aangenaam, gezond en veilig te houden. Van grauw naar groen dus.

Prijzen te winnen

Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de verschillende (tuin)prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente die van alle gemeenten de meeste tegels wipt, wint de Gouden Tegel. 

Subsidies

In Eindhoven zijn er subsidies beschikbaar voor het vergroenen van je tuin. Een van de subsidiemogelijkheden is voor wanneer je de tegels in je tuin vervangt door vergroening. Dat sluit dus naadloos aan bij het NK Tegelwippen. Meer informatie over die subsidies vind je op onze subsidiepagina.

40 van 040

Voor iedereen die wel wat inspiratie kan gebruiken bij het vergroenen, hebben we de 40 van 040 opgesteld: vijf lijsten van ieder 40 plantensoorten die goed zijn voor de biodiversiteit. Bovendien is bij de selectie rekening gehouden met zowel het natuurlijke ecosysteem van de Dommel als het stedelijke ecosysteem van de bebouwde stad. Alle planten passen dus goed bij Eindhoven. Je vindt de inspiratielijsten op de pagina over de 40 van 040.

Off