Kinderen aan de slag met textielaffval tijdens de Textiel Race

Gemeente Eindhoven organiseerde in samenwerking met Het Goed de Textiel Race. Tijdens dit leerzame project gingen scholen met elkaar de strijd aan met textielafval gecombineerd met het bewust worden van circulariteit door een fysieke inzamelactie. Op deze manier leerde kinderen en hun omgeving over het inzamelen van oud en kapot textiel. De insteek van de Textiel Race was het inzamelen van textielafval leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken! 

De Textiel Race
Drie schoolteams uit Eindhoven gingen vier weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. Tijdens de race leerden kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts waren de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door zoveel mogelijke oud en kapot textiel in te zamelen of te repareren. 

Een betere wereld, begint in je kledingkast
Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter. Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

Resultaten
De deelnemende leerlingen hebben 1829 kilo oud textiel ingezameld. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 4 reparaties uitgevoerd.
Inwoners uit Eindhoven konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Buurtbewoners kregen in ruil hiervoor kortingscodes voor duurzame merken als Loop.a Life, Walra bed- en badtextiel, LABFRESH en SKOTT Fashion. 

Salto Rise International School uit Eindhoven is met 1089 kilo en een score van 821 de winnaar van de Textiel Race!

De Textiel Race Eindhoven vond plaats van 20 mei tot 13 juni. De race werd gefaciliteerd door Het Goed. Zij zorgden ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terecht kwam. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled

Off