Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

Gemeente Eindhoven organiseerde in samenwerking met Cure van 4 tot 28 maart 2024 de E-waste Race voor basisscholen. Gedurende vier weken zamelde scholieren elektronische apparaten in met als doel ze te repareren of te recyclen.

De E-waste Race

Zes basisscholen uit Eindhoven, drie uit Geldrop-Mierlo en vier uit Valkenswaard gingen vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Tijdens de E-waste Race leren kinderen over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. 

Inzamelen in de buurt

Na een gastles gingen scholieren zelf aan de slag om zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een Repair Cafe in de buurt. Ook buurtbewoners konden hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Vervolgens kwamen scholieren de spullen dan aan huis ophalen. 

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde, want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. 

Initiatiefnemers

De E-waste Race Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard vondt plaats van 4 tot 28 maart. De race is een initiatief van de drie gemeenten in samenwerking met Cure Afvalbeheer. Zij zorgden ervoor dat het ingezamelde e-waste bij recyclers terechtkwam en dat het kon worden hergebruikt of gerecycled. 

Resultaten

Op 28 maart werden de resultaten van de E-waste Race bekend gemaakt. De deelnemende scholen hebben in totaal 12.536 items ingezameld. Een prachtig resultaat waar we trots op mogen zijn. De winnende school is De Grasspriet in Valkenswaard met 2553 ingezamelde apparaten. Ook de Eindhovense basisscholen hebben een mooie hoeveelheid items opgehaald, maar niet geëindigd als winnaar.

Off