Hoe herken je de Aziatische hoornaar en haar nesten?
Het herkennen van de Aziatische hoornaar en het nest is belangrijk. De Aziatische hoornaar kan worden verward met andere soorten zoals bijvoorbeeld de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is tussen de 2 en 3 cm lang, heeft zwarte antennes, een zwart borststuk, grotendeels zwarte poten waarvan de uiteinden geel zijn en een zwart achterlijf met twee dunne geel-oranje lijntjes en een geel-oranje uiteinde.
Omdat de Aziatische hoornaar lijkt op andere wespen zoals bijvoorbeeld de Europese hoornaar is het belangrijk om goed te kijken welke soort het is. De andere inheemse soorten wespen/hoornaars zijn nuttig en worden helaas vaak gedood. De Aziatische hoornaar is groter dan de gewone limonadewesp die we allemaal kennen, maar kleiner dan de Europese hoornaar. Op de website van het kenniscentrum insecten EIS en de Wespenstichting vind je nog meer informatie over de Aziatische hoornaar.

Foto door het Vlaams Bijeninstituut
Twee nesten
De Aziatische hoornaar maakt 2 nesten. Eén in het voorjaar en één in de zomer. Grote zomernesten van de Aziatische hoornaar hangen meestal hoog in de boom. De kans dat je te dicht bij het nest komt is klein. Ga je een boom of heg snoeien? Kijk dan voordat je begint of er een nest zit. Dat maakt de kans dat je gestoken wordt kleiner. Ook inheemse soorten kunnen op al deze plekken een nest maken. Kijk dus goed welke wesp er woont. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zie je hoe je een nest kan herkennen.
Is de Aziatische hoornaar gevaarlijk?
De Aziatische hoornaar is niet gevaarlijker voor mensen dan andere wespen. Wel kunnen ze, net als andere wespen, steken als ze zich bedreigd voelen. Een wespensteek is pijnlijk en kan gevaarlijk zijn als iemand allergisch is.
Aziatische hoornaar gespot? Meld het!
Als je een Aziatische hoornaar (of een nest) ziet of hebt gevangen, kun je dit doorgeven via het meldpunt Waarneming.nl.
Meer weten over de aanpak?
Sinds 2018 zijn de provincies in Nederland verantwoordelijk voor het beleid rond invasieve exoten. Ze kiezen zelf welke maatregelen ze nemen om de biodiversiteit te beschermen tegen invasieve exoten. Dit kan bijvoorbeeld door het actief bestrijden tot het delen van kennis en het geven van subsidies. Bij wijdverspreide soorten zoals de Aziatische hoornaar werken provincies samen met gemeenten en imkers om verdere verspreiding te voorkomen. Meer informatie over het beleid is te vinden op de website van de de Provincie Noord-Brabant.