Een wadi uitgelegd
Hoe werkt een wadi?
Een wadi is een ondiepe verlaging in de grond die regenwater opvangt. Bij een flinke regenbui stroomt het water naar de wadi in plaats van naar het riool. Daar blijft het water enkele dagen en zakt dan langzaam weg in de bodem. Zo helpt een wadi om wateroverlast in de straat of tuin te voorkomen én zorgt het ervoor dat regenwater niet verloren gaat. Als de wadi droog is kan de ruimte gebruikt worden om te spelen of te ontspannen. Een wadi is dus geen vijver, maar een slimme oplossing die helpt bij hitte, droogte én regen. Het maakt de buurt groener, koeler en prettiger om in te wonen.
Waarom worden er wadi’s aangelegd in Eindhoven?
Door veranderingen in het klimaat krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenbuien, maar ook met langere droge periodes. Dat zien we ook in Eindhoven. Daarom zoeken we naar slimme oplossingen om hiermee om te gaan. Een wadi is zo’n oplossing. Een wadi vangt regenwater op, zodat het niet meteen in het riool verdwijnt. In plaats daarvan zakt het water langzaam in de grond. Dat helpt op meerdere manieren:
- Het vermindert de kans op wateroverlast bij zware regen, omdat het riool minder snel vol raakt. Het water wordt opgenomen in de bodem, waar het later weer gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor drinkwater of landbouw.
- Tijdens warme dagen zorgt het water in de wadi voor verkoeling in de buurt.
- Daarnaast maken we wadi’s groen met lokale planten, zoals gras. Dat is fijn voor bewoners, maar ook voor dieren.
Veelgestelde vragen
We hebben de meest gestelde vragen over een wadi voor je op een rij gezet.
Ziet een wadi er uit als een modderpoel?
Een wadi begint als een kale kuil omdat de bovengrond wordt afgegraven. Maar geen zorgen: we zaaien deze aan met gras of een kruidenrijk mengsel en soms planten we er een boom. Deze nieuwe grondbedekking is na één of twee groeiseizoenen is de wadi volledig groen en geschikt om doorheen te lopen of om op te spelen. Het wordt een fijne en functionele plek in de buurt.
Is een wadi of waterberging niet gevaarlijk voor spelende kinderen?
Bij het ontwerpen van een wadi staat veiligheid centraal. Een wadi loopt vaak geleidelijk af en heeft geen steile randen. Het water is meestal niet dieper dan kniehoogte (ongeveer 40 centimeter). Gelukkig is dat meestal maar kort: binnen enkele dagen is het water vaak weer weg. Als er water in de wadi staat is het advies om niet in de wadi te spelen, ook omdat de kwaliteit van het water niet gegarandeerd kan worden.
Vergroot een wadi de kans op water in mijn kelder of kruipruimte?
Door water lokaal op te vangen, kan het grondwaterpeil licht stijgen. Mocht er vocht of water in je kelder komen, dan heeft dat vaak te maken met een slecht afgedichte kabeldoorvoer of scheuren. Het is verstandig je kelder regelmatig te controleren, ook na de aanleg van een wadi. Je kunt zelf maatregelen nemen om de kelder waterdicht te maken. Meer weten over wateroverlast? Dat vind je op de wateroverlast pagina.
Gaat stilstaand water in een wadi niet stinken?
Het water in een wadi zakt meestal binnen enkele dagen weg, waardoor het niet stil blijft staan. Na regenbuien kan een wadi even nat ruiken, zoals de geur van gras na een regenbui. Maar een stinkende geur ontstaat niet. Integendeel, de wadi houdt de omgeving schoon en fris.
Trekt stilstaand water in een wadi geen muggen aan?
Een wadi laat regenwater snel in de bodem zakken, waardoor muggen geen tijd hebben om zich voort te planten. Mocht er ergens toch wat water langer blijven staan, dan dragen natuurlijke vijanden zoals spinnen en vleermuizen bij aan het bestrijden van muggen. Je kunt zelfs helpen door een vleermuiskast op te hangen aan je gevel.
Verdwijnt ons speelveld als er een wadi komt?
Een wadi is een ondiepe verlaging in de grond die regenwater tijdelijk opvangt en laat wegzakken in de bodem. Na de aanleg wordt een wadi ingezaaid met gras of een kruidenmengsel en kan na één of twee groeiseizoenen weer gebruikt worden om op te spelen als de wadi droog is. Regenwateropvang en speelplezier in de buurt gaan hier hand in hand.
Wordt mijn huis minder waard door een wadi in mijn buurt?
De waarde van een woning wordt bepaald door de woning zelf, de locatie en omgeving en met vergelijkbare woningen in de buurt. Een wadi in de straat of buurt is een positieve beleving. De waterveiligheid wordt beter, de natuur krijgt de ruimte, de biodiversiteit komt terug en het wordt een fijne plek om elkaar te ontmoeten of te spelen. Waardevermindering door een wadi is een fabel.
Zorgt een wadi niet voor meer ongedierte?
Een wadi wordt ingezaaid met gras of een kruidenrijk mengsel. Dat zorgt voor een gezonde bodem. In die bodem leven kleine dieren zoals wormen, mieren en insecten. Soms komen daar ook egels, muizen of andere dieren op af. De meeste dieren zijn schuw en zie je overdag niet. Ratten of muizen zie je soms wel, vooral als er afval op straat ligt. Ze vinden dan eten op straat of in kapotte vuilniszakken. Je kunt helpen door geen etensresten buiten te laten liggen en je afval goed weg te gooien in gesloten containers. Zo houden we samen de buurt schoon. Denk je dat er toch overlast is? Meld het dan via een melding openbare ruimte.
Als het water niet goed wegloopt, blijft er dan geen sloot voor mijn deur staan?
In gebieden waar de bodem minder goed water doorlaat, duurt het soms iets langer voordat een wadi goed werkt. In Eindhoven kan dit soms wel eens gebeuren, doordat we in onze stad veel leem hebben. Binnen enkele dagen is de wadi meestal leeg. Een wadi werkt pas goed na één of twee jaar. Werkt de wadi dan nog niet? Dan nemen we extra maatregelen, zoals infiltratiepalen. Zo blijft de wadi goed werken, ook in lastigere omstandigheden. Je kan dit melden via een melding openbare ruimte.
Is het water van een wadi schoon?
Een nadeel van het vasthouden van vervuiling in de filterlaag is dat de vervuiling zich langzaam kan ophopen. Dit gebeurt heel langzaam en is goed te monitoren. Een wadi is meestal pas na twintig tot veertig jaar echt ‘vervuild’. Toch is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Daarom is het beter om niet in een wadi te spelen als er water in staat, vanwege de E. colibacterie en de mogelijke risico’s voor de gezondheid.
Wie doet het onderhoud van een wadi?
Als de wadi is aangelegd door de gemeente, dan doen wij het onderhoud. Het is wel belangrijk dat de omgeving van de wadi schoon blijft. Samen houden we de wadi en de buurt netjes en fijn om in te wonen.
Hoe houd ik een wadi veilig?
Je kunt zelf meehelpen om de wadi’s veilig te houden. Dat kan onder andere op de volgende manieren.
- Door een ‘melding openbare ruimte’ te maken als de wadi vervuild is, bijvoorbeeld via de Buiten Beter-app (of kijk op de pagina over meldingen openbare ruimte).
- Door een ‘melding openbare ruimte’ te maken als de wadi na enkele dagen nog vol staat, bijvoorbeeld via de Buiten Beter-app (of kijk op de pagina over meldingen openbare ruimte).
- Door kinderen niet te laten spelen in de wadi als deze vol water staat (vanwege eventuele ziektekiemen die in het water zitten en het water in een wadi).
- Door niet je hond uit te laten in een wadi om vervuiling ervan te voorkomen.
Door de klimaatverandering zijn er steeds vaker lange periodes van droogte en vallen er steeds vaker hevige regenbuien. Wadi's zorgen ervoor dat het regenwater in de grond trekt en niet allemaal in het riool terechtkomt. En dat is goed, want de rioolwaterzuivering en ons rioolstelsel kunnen bij hevige regenval de grote hoeveelheid water niet verwerken. Bovendien is regenwater relatief schoon en hoeft het dus niet gezuiverd te worden. Op deze manier ontlasten wadi's het riool en de waterzuivering. En omdat het regenwater in de bodem terechtkomt, kan deze beter tegen droge periodes. Wadi's maken de omgeving dus bestand tegen de gevolgen van het veranderende klimaat. Dat noemen we klimaatadaptief.