Woning energiezuiniger maken
Als je energie wilt besparen in je woning kun je zelf vaak al veel doen. Je kunt kleine energiebesparende maatregelen nemen, zoals een waterbesparende douchekop, tochtstrips en radiatorfolie. Voor alle grote energiebesparende maatregelen, denk bijvoorbeeld aan nieuwe kozijnen, gevelisolatie, dakisolatie wordt in een Algemene Leden Vergadering eerst gestemd over het plan, de kosten(verdeling) en de aanpak. Ook over verduurzamingsmaatregelen zoals zonnepanelen en veranderingen aan het (collectieve) cv systeem moet de VvE beslissen.
Woning energiezuinig maken met een VvE
Wil je energie gaan besparen of zelfs opwekken, ga dan eerst na of je buren, als die ook eigenaar zijn, ook willen verduurzamen. Als woningeigenaar in een VvE heb je zeggenschap in de besluitvorming voor (nieuwe) plannen. Dit is officieel geregeld in de zogenaamde splitsingsakte die bij de koop van de woning is meegeleverd. Plannen of ideeën kunnen altijd besproken worden in de terugkerende Algemene Leden Vergadering (ALV). Maak daarom een plan waar veel woningeigenaren in jullie gebouw achter kunnen staan en zorg dat het onderwerp op de agenda komt van de eerstvolgende vergadering. Hier kan een VvE-beheerder bij helpen.
Warmteplannen per buurt
Misschien kan de VvE straks overstappen op stadsverwarming of, in combinatie met zonnepanelen, een warmtepomp in elke woning? In de gemeentelijke Warmtewijzer kun je via de postcode van het VvE complex zien welke plannen er in jouw buurt zijn om van het aardgas af te gaan en hoe je jouw eigen complex hierop kunt voorbereiden.
Verduurzamen met het VvE Transitie Centrum Brabant
De gemeente Eindhoven heeft samen met het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB) een stappenplan ontwikkeld dat helpt om in vijf stappen tot een concreet verduurzamingsplan te komen met je VvE. Daarvoor organiseren we met het VTCB korte cursussen en informatiebijeenkomsten in de stad. Tijdens de bijeenkomsten krijg je tips over mogelijke maatregelen, subsidies, juridische- en bouwkundige zaken. Daarnaast zijn er korte cursussen voor VvE-bestuurders of hun energiecommissie en kun je begeleiding krijgen bij de daadwerkelijke uitvoer van de plannen.
Gratis cursus en digitale campagnebox
Na drie succesvolle cursusrondes is er besloten om nog een extra cursus te organiseren vlak voor de zomer. De cursus bestaat uit drie dagdelen en staat gepland voor 4, 11 en 17 juli 2023. Schrijf je in via deze link: Eindhoven - VvE Transitie Centrum Brabant (vtcb.nl). Er is ook een handige digitale informatiemap (“campagnebox”) beschikbaar voor VvE's die serieus aan de slag willen. Bekijk de informatiemap alvast direct via deze link: VvE Belang - VvE Campagnebox - Yumpu.com
Wil jouw VvE stappen maken in de energietransitie en verduurzamen? Kijk op de website www.vtcb.nl en schrijf je in voor een informatieavond, of neem contact op met het VTCB door te mailen naar info@vtcb.nl of via telefoonnummer 085 23 77 444.
Bekostigen van de plannen
Collectieve uitgaven aan onderhoud of energiebesparingen kunnen betaald worden met:
- Subsidies: SVVE voor advies/onderzoek of concrete maatregelen.
- Een deel van het VvE-reservefonds waar je maandelijks aan bijdraagt (wettelijk verplicht)
- Een eenmalige extra financiële bijdrage op basis van je aandeel (breukdeel) uit de splitsingsakte
- Besparingen op energiegebruik door isolatie: slim terugrekenen wat je de komende jaren niet meer uitgeeft aan energie.
- Financiering: met de VvE geld lenen bij het Warmtefonds.
- De maandelijkse aflossing van de lening is gering omdat je ook meteen veel minder uitgeeft aan stookkosten. En je zit er meteen, zonder eerst lang sparen, comfortabel bij!
- Slimme combinatie van onderhoud met isolatie: als er toch al iets aan het onderhoud gedaan moet worden, combineer dat dat meteen met isolatie (dakisolatie) of vervanging door iets veel beters: nieuwe kozijnen met HR++ glas in plaats van de oude kozijnen weer repareren en schilderen.
- Als je wilt weten welk onderhoud er aan zit te komen in, kijk dan eens in het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) van je complex. Hierin staat vermeld wanneer welk onderdeel op welk moment aan de beurt is voor een schilderbeurt of vervanging. Je spaart voor het moment dat dit daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Elke 3 jaar moet het MJOP geactualiseerd worden.
- Verwachte waardestijging van de woning: een goed onderhouden, reeds geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor toekomstige kopers!
Om dit voor elkaar te krijgen is er nu nog voldoende subsidie voor advies, isolatie, betere ventilatie of installatie beschikbaar. Wacht niet tot het laatste moment: veel installateurs en aannemers hebben het druk, te weinig personeel of te weinig materiaal.
Samenwerking
Het VTCB is een samenwerkingsverband van: VvE Belang, de gemeenten Eindhoven, Waalwijk, Oss, Oosterhout en Tilburg, en 3 VvE beheerkantoren: VP&A Groep, VB&T VvE diensten en Clijbedi.
Meer weten?
Over verduurzamingsmaatregelen? Kijk op www.milieucentraal.nl
Over subsidies en financieringen? Kijk op www.warmtefonds.nl en Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) (rvo.nl)
Of bel voor advies met het energieloket van het VTCB: 085 23 77 444.