Kortom: wat vroeger handig leek, is dat nu niet meer. Daarom gaan we het anders doen. We laten het regenwater niet langer wegstromen naar het riool, maar koppelen de regenpijpen af en vangen het regenwater op in onze tuinen. Houd er hierbij wel rekening mee dat de lucht uit het hoofdriool nog tot boven het dak weg kan. Zie 'Tips' hieronder voor meer informatie.
Toelichting
Een regenpijp afkoppelen vraagt om een plannetje. Je wilt immers wel droge voeten houden als het lang of hard regent. Vang het regenwater dus goed op. Hoe je dat doet, is aan jou. Je kunt namelijk kiezen uit allerlei oplossingen. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de pagina's over een regenton, laagte in de tuin, een regenwatervijver en een infiltratievoorziening. Je kunt oplossingen ook combineren. Zo draag je stevig bij aan een leefbare stad!
Wat is het effect?
In natte periodes houden we een deel van het regenwater vast in plaats van het af te voeren op het riool. Wat we vasthouden, hoeft niet te worden gezuiverd en geeft geen overlast. Het regenwater dat je vasthoudt, vult het grondwaterpeil aan of zal geleidelijk verdampen (wat voor verkoeling zorgt). Sla je water op in bijvoorbeeld een regenton of een regenschutting, dan kun je er in tijden van droogte potplanten en tuinplanten mee bewateren.
Hoe ga je te werk?
- Bereken de capaciteit
Als je een regenpijp afkoppelt, reken dan eerst uit hoeveel vierkante meter dakoppervlak je afkoppelt. Die oppervlakte is namelijk bepalend voor de capaciteit van de voorziening waarin je het water opvangt, bijvoorbeeld je regenwatervijver of infiltratievoorziening. Hoe meer water je kan opvangen, hoe beter! Mocht je echter in aanmerking willen komen voor subsidie, dan heb je een minimale waterberging van 20 liter per vierkante meter afgekoppeld dakoppervlak nodig. Om je een idee te geven hoe groot je waterbergingsvoorziening moet zijn, is er een rekentool ontwikkeld.
- Zaag je regenpijp door
Na het berekenen van de capaciteit zaag je je regenpijp door. Dek het deel van de regenpijp dat de grond in gaat af met een stop of met tegels of klinkers. Maak aan het bovenste gedeelte van de regenpijp een stuk pijp (bocht) vast waarmee je het water minstens twee meter van je woning wegleidt; je wilt immers droge voeten houden. Zorg voor een kleine helling (afschot) in de juiste richting, zodat het water niet terug naar je woning stroomt.
Tips
- Combineer maatregelen voor meer effect
Als je de regenpijp afkoppelt en ervoor zorgt dat het regenwater tijdelijk wordt vastgehouden, vergroot je het positieve effect en kom je in aanmerking voor subsidie (voor het vasthouden van regenwater zijn meerdere opties. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de pagina's over een regenton, regenwatervijver of een infiltratievoorziening). Kijk op de subsidiepagina voor meer informatie over beschikbare subsidies. - Controleer de ontluchting van je riolering
Als het niet regent is het gemeenteriool voor het grootste deel gevuld met lucht. Bij een flinke regenbui wordt deze lucht door het regenwater weggedrukt. In Nederland gebeurt dit via de riolering van de woningen. In de meeste gevallen hebben woningen hiervoor een speciale ontluchtingspijp die boven het dak uitsteekt. Bij oude woningen kan het zijn dat lucht ook via de regenpijp weg kan. Daarom is het goed om bij het afkoppelen van de regenpijp, dit zo te doen dat lucht uit het riool nog wel tot boven het dak weg kan. Als de ontluchting niet goed functioneert bestaat het risico dat de lucht in de wc, wasbak, douche of schrobputje omhoog komt. Dit kan voor stank of opspattend water zorgen. - Zorg voor een noodoverloop
Bedenk goed wat je doet met water dat je niet in je tuin kunt bergen, bijvoorbeeld omdat het heel lang of heel hard heeft geregend. Wellicht kun je dat afvoeren naar een greppel, grindstrook, sloot of vijver. Lukt dat niet, voer het dan af op het riool.
Hoe zit het met subsidie?
Als je je regenpijp afkoppelt kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor subsidie. De hoogte van die subsidie hangt af van het afgekoppelde dakoppervlak. Kijk voor meer informatie op de subsidiepagina.