Ook in Eindhoven werken we hier aan mee. 150.000 stoeptegels per jaar eruit, planten erin. Dat is waar we samen naar gaan streven in de stad. Meer groen is gezond, trekt vogels en vlinders aan en zorgt voor een prettiger leefklimaat. Reden genoeg om je tuin groener te maken dus. Afhankelijk van de groeninrichting kan het ook bijna onderhoudsvrij. Doe je mee?
Waarom willen we meer groen?
- Meer groen is gezond, trekt vogels en vlinders aan en zorgt voor een prettiger leefklimaat.
- In een wijk met veel stenen loopt de temperatuur ‘s zomers flink op, tot soms wel zeven graden warmer. Meer groen zorgt op hete dagen voor verkoeling.
- In een gebied met veel tegels en stenen zakt regenwater niet weg. Hierdoor verdroogt de grond. Ook stroomt er bij hevige regen meer water naar het riool. Dit vergroot de kans dat kelders en straten onderlopen.
Reden genoeg om de stad wat groener te maken dus.
Wat doet de gemeente zelf?
Eindhoven is aangesloten bij Operatie Steenbreek. Dit is een landelijk initiatief met als doel minder verharding en meer groen en biodiversiteit in de leefomgeving. In totaal willen we minstens 150.000 stoeptegels per jaar vervangen door planten. Dat is waar we samen naar gaan streven in de stad.
Een aantal projecten van vergroening in de stad:
- Vergroenen Clausplein
- Een groene entree voor Winkelcentrum Woensel
- Herinrichting Hastelweg/Strijpsestraat
Wil je een locatie melden die wel wat groen kan gebruiken? Vul dan het formulier melding openbare ruimte in.
Wat kun jij doen?
Naast de verharding in de openbare ruimte, zijn er ook veel tuinen die vol liggen met tegels. Vaak wordt gedacht dat een verharde tuin onderhoudsvrij is. Vegen, onkruid uit de voegen halen en groenaanslag verwijderen is inderdaad minder werk dan meermaals in de week grasmaaien. Maar door vaste planten zoals bodembedekkers te kiezen, heb je nog minder werk dan met bestratingen.
Zo zijn er nog veel meer tips om je tuin te vergroenen op een manier die bij jou past. Heb je bijvoorbeeld de wens om te vergroenen, maar weinig ruimte in de tuin? Kies dan voor een geveltuintje. Als je samen met je buren een werkgroep maakt en een aanvraag indient, zijn er zelfs mogelijkheden voor gemeentelijke steun. Neem hiervoor contact op met met initiatief@eindhoven.nl.
Een overzicht van alle klimaatregelen die je zelf kunt nemen vind je op de pagina 'Wat kun je zelf doen?'. Voor een aantal van deze maatregelen kun je ook subsidie aanvragen. Heb je toch behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met Trefpunt Groen Eindhoven.
Samen met de buren
Hoe meer tuinen vergroenen, hoe beter natuurlijk! Motiveer elkaar, leen gereedschap uit of help mensen die hun tuin zelf niet meer kunnen onderhouden. Al deze kleine initiatieven hebben bij elkaar een grote impact.
Samen aan de slag gaan heeft meer voordelen. Zo kun je gezamenlijk inkopen en is het een stuk gezelliger. Met de buren een geveltuintje aanleggen? Stel een werkgroep samen en mail naar initiatief@eindhoven.nl voor het aanvragen van gemeentelijke steun.
Ook bij het aanvragen van subsidie kan het voordelen bieden om samen aan de slag te gaan. Is de oppervlakte van je tuin te klein om subsidie aan te vragen? Vraag dan eens rond bij de buren of zij ook interesse hebben. Je kunt dan samen een aanvraag indienen. Eén persoon doet de aanvraag en de anderen vullen een toestemmingsformulier in.
Hoe zit het met subsidie?
Als je tegels op eigen terrein vervangt door beplanting kun je in aanmerking komen voor een subsidie van € 5 per m2. Maar wist je dat je ook subsidie kan aanvragen voor het afkoppelen van de riolering? Als je je dak afkoppelt kan je € 10 euro per afgekoppelde m2 ontvangen. Deze twee maatregelen zijn goed met elkaar te combineren en zo ontvang je meer subsidie. Lees de voorwaarden voor het afkoppelen van je regenpijp op de subsidiepagina.
Naast het vervangen van tegels door groen en afkoppelen van de riolering kun je ook subsidie aanvragen voor een groen dak.