Waarom zonnepanelen?
De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. Met zonnepanelen op je dak gebruik je minder CO₂ en bespaar je geld op je energierekening. Zonnepanelen kosten eerst geld, maar dat heb je na een aantal jaar alweer terugverdiend. Daarna is alle stroom van je zonnepanelen gratis.
Hoe gebruik je zonnepanelen het best?
Overdag, vooral in de zomer, maken je zonnepanelen vaak meer stroom dan je nodig hebt. Om te besparen, is het slim om grote elektrische apparaten zoals je wasmachine en vaatwasser overdag te gebruiken, als de zon schijnt. Zet deze apparaten ook niet allemaal tegelijk aan, maar na elkaar. Zo zorg je dat je niet meer stroom gebruikt dan je zonnepanelen op dat moment maken. Voor meer tips om je zonnestroom slim te gebruiken, kun je kijken op de volgende webpagina: Meer zonnestroom zelf verbruiken | Milieu Centraal
Zonnepanelen combineren met andere apparaten
Zonnepanelen werken nog beter als je ze samen met een warmtepomp gebruikt. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om water te verwarmen voor douchen of verwarming. In zonnige periodes komt die stroom van je zonnepanelen. Zo gebruik je je eigen stroom. Sommige mensen installeren een thuisbatterij om extra zonnestroom op te slaan. Maar deze batterijen kunnen nog niet veel stroom opslaan en zijn duur.
Heb je een elektrische auto? Laad deze dan overdag op als de zon schijnt. Zo gebruik je meer van je eigen gratis zonnestroom.
Zonneboiler
Naast zonnepanelen die stroom maken, zijn er ook zonneboilers. Deze panelen gebruiken de warmte van de zon om water te verwarmen voor je douche en keuken. Zo kun je gas besparen. Het kiezen tussen zonnepanelen en zonneboilers kan moeilijk zijn. Wat het beste is, hangt af van waar je woont en de grootte van je dak. Als je dak groot genoeg is, kun je beide combineren. Met zonnepanelen maak je stroom, en met een zonneboiler bespaar je gas. Dit is vooral handig als je met 5 of meer mensen thuis woont. Meer weten over zonneboilers? Kijk op de pagina van Milieucentraal via de volgende link: Zonneboiler.
Is mijn dak geschikt?
Vraag je je af of je dak geschikt is en hoeveel panelen je kunt plaatsen? Overleg dan met een onafhankelijke adviseur van de Eindhovense vrijwilligersvereniging 040energie. Na het advies aan huis (tegen kleine vergoeding) ontvang je een rapport en een vrijblijvende offerte.
Vergunningen voor zonnepanelen
Voor zonnepanelen op je dak heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Een vergunning geldt enkel als je zonnepanelen plaatst op (het erf van) een monument, woningen met beschermd stadsgezicht of cultuurhistorische panden.
Mocht dit voor jou het geval zijn, dan kun je zelf nakijken of jouw woning zo’n beschermde status heeft op de Monumentenkaart van Eindhoven. Bekijk de monumentenkaart via de volgende link: Monumenten.
De beschermde stadsgezichten van Eindhoven vind je op de Cultuurhistorische Waardenkaart via de volgende link: Cultuurhistorische waardenkaart.
In deze gevallen kan je via het Omgevingsloket een vergunningsaanvraag doen. De collega’s daar kunnen heel gericht met je meekijken wat er in jouw specifieke geval eventueel mogelijk is. Ga naar het Omgevingsloket via deze link: Omgevingsloket.
Meer informatie
Meer gedetailleerde informatie over zonnepanelen en de voor-en nadelen ervan kun je vinden op de site van Milieu centraal via deze link: De voordelen van zonnepanelen | Milieu Centraal