Actuele bijeenkomsten en cursussen
Data: maandag 21 oktober, woensdag 30 oktober en maandag 4 november
Meer informatie? Bekijk voor meer informatie dit nieuwsbericht.
Alvast aanmelden? Ga naar www.vtcb.nl.
Waarom verduurzamen met mijn VvE?
Wanneer je de eigenaar bent van een appartement ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Als VvE heb je samen de verantwoordelijkheid voor het in stand houden van het gebouw. In Eindhoven zijn in totaal ongeveer 1175 VvE’s. De kleinsten bestaan uit 2 woningen en de grootsten uit meer dan 200 woningen.
Uiterlijk 2050 gaat Eindhoven van het aardgas af. Om je met je VvE daar alvast op voor te bereiden kun je je gebouw gaan verduurzamen. Je werkt dan toe naar een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP). Wacht niet te lang met het maken van plannen. Als je nu begint heb je sneller plezier van de voordelen. Verduurzamen met je VvE levert je het volgende op:
- Meer wooncomfort
- Lagere energierekening
- Hogere woningwaarde
- In sommige gevallen: minder onderhoudskosten
Waar moet ik op letten als ik ga verduurzamen met mijn VvE?
Als je energie wilt besparen in je woning kun je zelf vaak al veel doen. Je kunt kleine energiebesparende maatregelen nemen, zoals een waterbesparende douchekop, tochtstrips en het zuinig instellen van je CV-ketel. Voor de meeste grote veranderingen aan het gebouw zoals nieuwe kozijnen, gevelisolatie, dakisolatie en zonnepanelen wordt in de Algemene Ledenvergadering (ALV) eerst gestemd over het plan en de financiering.
Check altijd de splitsingsakte om te bepalen welke maatregelen je zelf als eigenaar mag nemen, en welke je alleen gezamenlijk met de VvE mag nemen.
Het werkt vaak goed als één of meerdere personen binnen de VvE enthousiast zijn over verduurzamen. Zij kunnen verduurzaming van het gebouw aanjagen en andere bewoners/eigenaren enthousiasmeren. Dit is niet altijd gemakkelijk, want de behoeften van de verschillende bewoners lopen vaak uiteen. De gemeente helpt je bij dit proces.
Zoek inwoners van andere VvE’s in de buurt of in je netwerk op om ervaringen uit te wisselen. Ook via de bijenkomsten en cursussen die de gemeente aanbiedt kom je in contact met andere VvE’s.
Warmteplannen per buurt
Misschien kan de VvE straks overstappen op stadsverwarming of, in combinatie met zonnepanelen, een warmtepomp in elke woning? In de gemeentelijke Warmtewijzer kun je via de postcode van het VvE complex zien welke plannen er in jouw buurt zijn om van het aardgas af te gaan en hoe je jouw eigen complex hierop kunt voorbereiden.
Hoe helpt de gemeente met VvE's verduurzamen?
De gemeente ondersteunt VvE’s die gaan verduurzamen met het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB). Het VTCB is een samenwerking van VvE Belang en een aantal Brabantse gemeenten. Het doel is om VvE’s bewust te maken van het feit dat gebouwen van het aardgas afgaan en ze te helpen met kennis en begeleiding. Bij het verduurzamen van het complex komen veel zaken kijken: technisch, juridisch en financieel. Maar misschien is het sociale aspect, namelijk hoe krijg je medebewoners enthousiast en mee, nog veel belangrijker. Daarom adviseren wij je om planmatig te werk te gaan en alles stap voor stap te doen. Het VTCB biedt een programma dat gericht is op deze stapsgewijze aanpak.
Alle ondersteuning vanuit het VTCB wordt aangeboden door de gemeente Eindhoven en is kosteloos voor de VvE.
Het VTCB helpt je in 5 stappen op weg om je gebouw te verduurzamen:
- Informatiebijeenkomsten
- Cursus: De experts van het VTCB vertellen je tijdens de drie cursusdagen over de juridische, bouwkundige en procesmatige aspecten van verduurzaming. Op dag twee gaan we naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam waar we praktijkvoorbeelden zien. Na afloop van de drie cursusdagen, krijg je een certificaat als bewijs van deelname overhandigd. Daarnaast krijg je natuurlijk de VvE campagnebox. Dit is een map met een praktisch stappenplan. Zo helpen we je stap voor stap op weg. Daarnaast is de cursus een mooie kans om ervaringen en tips uit te wisselen met andere VvE's.
- Oriëntatiescan: na de cursus krijgt de VvE een oriëntatiescan aangeboden. Dat is een kort advies met verduurzamingsmogelijkheden.
- Regisseur: na het volgen van de cursus kan de VvE de regisseur van het VTCB inzetten voor een maximum van 10 uur. De regisseur helpt jullie op weg naar de eerste ALV waarin de verduurzamingsplannen worden voorgelegd. Voor meer informatie en voorwaarden zie de website van VTCB.
Meld je aan voor bovenstaande activiteiten via www.vtcb.nl
Hulp van de regisseur
Wat doet de regisseur?
De regisseur helpt VvE's die de VTCB-cursus al hebben gevolgd, en hulp nodig hebben om de volgende stap te zetten bij het verduurzamingstraject. De regisseur is een generalist die met jullie meedenkt. Het doel van de regisseur is om jullie te helpen een eerste plan voor verduurzaming voor te leggen op de ALV. De VvE kan gebruik maken van de hulp van de regisseur voor maximaal 10 uur. Waar helpt de regisseur je bij? Denk hierbij aan het aanbevelen van vervolgonderzoeken, helpen met de planning, voorzitten van de ALV waar verduurzaming op de agenda staat. Daarnaast zal ook een procesbegeleider worden aanbevolen op het moment dat het traject daadwerkelijk vorm krijgt, richting een definitief plan gaat en klaar wordt gemaakt voor besluitvorming op de ALV. Je geeft zelf tijdens het intakegesprek met de regisseur aan waar de VvE behoefte aan heeft.
Hulp van de regisseur wordt betaald door de gemeente en is kosteloos voor de VvE.
Wat doet de regisseur niet?
De regisseur doet geen uitvoerende werkzaamheden voor de VvE.
Hoe ziet een bezoek van de regisseur eruit?
- De regisseur maakt samen met jou een afspraak voor een digitaal intakegesprek. De projectleider verduurzaming VvE's van de gemeente Eindhoven is ook bij het gesprek.
- Besluiten jullie samen met de regisseur en de projectleider van de gemeente om gebruik te maken van hulp van de regisseur, dan kunnen jullie deze hulp voor maximaal van 9 uur inzetten.
- Het tweede gesprek is een bezoek op locatie met de regisseur en projectleider van de gemeente.
- De vervolggesprekken zijn digitaal en plan je afhankelijk van jullie behoefte samen in.
- Eén jaar na het eerste contact neemt de gemeente contact met de VvE op om te bespreken hoe het met jullie verduurzamingstraject gaat.
Voorwaarden
- De VvE heeft niet eerder gebruik gemaakt van regisseur van het VTCB
- Het VvE gebouw staat in de gemeente Eindhoven
- Ten minste één persoon binnen de VvE heeft de VTCB-cursus gevolgd. Deze persoon is aanwezig bij de gesprekken met de regisseur.
- De VvE heeft gebruik gemaakt van de oriëntatiescan/meeloopadvies van de gemeente.
- De VvE is van plan één of meerdere verduurzamingsmaatregelen (isolatie, ventilatie, aardgasvrij worden) te nemen. Zonnepanelen alleen in combinatie met isolatie/ventilatie/aardgasvrij worden.
- Is de VvE al verder in het verduurzamingsproces en zijn er vragen waarvoor jullie de regisseur willen inzetten? Lever dan stukken aan om te laten zien wat er allemaal al gedaan is (bijvoorbeeld energiemaatwerkadvies, verslag ALV). De regisseur geeft in het intakegesprek aan of hij/zij je verder kan helpen, of verwijst je naar een andere partij.
- Maakt de VvE niet in één keer gebruik van de beschikbare 10 uur? Dan kunnen de resterende uren op een later moment (uiterlijk eind 2025) ingezet worden.
- Een jaar na het eerste contact met de regisseur vindt een gesprek plaats met de projectleider van de gemeente over de voortgang van de verduurzaming van het gebouw.
Aanmelden voor hulp van de regisseur
Meld je aan via de website van het VTCB.
Bekostigen van de plannen
Collectieve uitgaven aan onderhoud of energiebesparingen kunnen betaald worden met:
- Subsidies: subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) voor advies/onderzoek of concrete maatregelen. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
- Een deel van het VvE-reservefonds waar je maandelijks aan bijdraagt (wettelijk verplicht)
- Een eenmalige extra financiële bijdrage op basis van je aandeel (breukdeel) uit de splitsingsakte
- Besparingen op energiegebruik door isolatie: slim terugrekenen wat je de komende jaren niet meer uitgeeft aan energie.
- Financiering: met de VvE geld lenen bij het Warmtefonds.
- De maandelijkse aflossing van de lening is gering omdat je ook meteen veel minder uitgeeft aan stookkosten. En je zit er meteen, zonder eerst lang sparen, comfortabel bij!
- Slimme combinatie van onderhoud met isolatie: als er toch al iets aan het onderhoud gedaan moet worden, combineer dat dat meteen met isolatie (dakisolatie) of vervanging door iets veel beters: nieuwe kozijnen met HR++ glas in plaats van de oude kozijnen weer repareren en schilderen.
- Als je wilt weten welk onderhoud er aan zit te komen in, kijk dan eens in het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) van je complex. Hierin staat vermeld wanneer welk onderdeel op welk moment aan de beurt is voor een schilderbeurt of vervanging. Je spaart voor het moment dat dit daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Elke 3 jaar moet het MJOP geactualiseerd worden.
- Verwachte waardestijging van de woning: een goed onderhouden, reeds geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor toekomstige kopers!
Om dit voor elkaar te krijgen is er nu nog voldoende subsidie voor advies, isolatie, betere ventilatie of installatie beschikbaar. Wacht niet tot het laatste moment: veel installateurs en aannemers hebben het druk, te weinig personeel of te weinig materiaal.
Meer weten?
Over verduurzamingsmaatregelen? Kijk op www.milieucentraal.nl.
Over subsidies en financieringen? Kijk op www.warmtefonds.nl en Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) (rvo.nl).
Of bel voor advies met het energieloket van het VTCB: 085 23 77 444.