Waarom een warmtenet?
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit water wordt gebruikt om huizen te verwarmen en om warm water uit de kraan te leveren. Warmtenetten halen hun warmte uit duurzame bronnen. Soms moet deze warmte met elektriciteit worden opgewaardeerd. Het is belangrijk dat deze elektriciteit duurzaam wordt opgewekt.
Waar komt de warmte van een warmtenet vandaan?
Een warmtenet is als een grote verwarmingsinstallatie die verbonden is met één of meerdere warmtebronnen. Deze bronnen leveren de warmte. Er zijn verschillende soorten duurzame warmtebronnen:
- Restwarmte: Dit komt van industriële processen of datacenters. Deze warmte kan nog fossiele brandstoffen gebruiken en is vaak op hoge temperatuur.
- Aardwarmte (geothermie): Dit is warmte die diep in de aarde zit (dieper dan 500 meter). Deze bron is nog niet beschikbaar in Eindhoven.
- Bodemwarmte met warmtepomp (WKO): Dit systeem haalt warmte uit de ondiepe bodem en slaat warmte en koude op voor gebruik in de winter en zomer.
- Aquathermie: Dit haalt warmte uit afvalwater of oppervlaktewater, die daarna wordt opgewaardeerd.
- Zonthermie: Hierbij gebruikt men de zon om via buizen of oppervlakken water te verwarmen. In Eindhoven werken we aan projecten met zonthermie door het gebruik van collectorvelden.
Welke soorten warmtenetten bestaan er?
Er zijn verschillende soorten warmtenetten. Ze kunnen worden ingedeeld op basis van de temperatuur van het water in het warmtenet (de aanvoertemperatuur).
- Hoge en Middelhoge Temperatuur Warmtenetten (HT en MT)
Bij hoge temperatuur (HT) en middelhoge temperatuur (MT) warmtenetten is het water al warm genoeg om je huis te verwarmen, zolang je huis goed geïsoleerd is.
- Lage en Zeer Lage Temperatuur Warmtenetten (LT en ZLT)
Bij lage temperatuur warmtenetten gaat er minder warmte verloren in de leidingen. Maar de warmte moet nog wel worden opgewaardeerd in een buurtwarmtecentrale of met een installatie in je huis.
Welke temperatuur het beste is voor een buurt, hangt af van de beschikbare warmtebronnen en andere factoren zoals het type woningen en de indeling van de ruimte.
Meer informatie
Meer weten over hoe een warmtenet werkt? Wat er verandert in je woning en hoe duurzaam warmtenetten zijn? Lees meer op de pagina's van Milieucentraal via de volgende link: Voordelen warmtenet zonder aardgas | Milieu Centraal.