Radiatorcheck
Wil je weten of je radiatoren goed genoeg zijn? Doe dan deze eenvoudige test:
- Zet je cv-ketel op 50 graden (niet je warmtapwater)
- Kijk of het 's ochtends snel warm wordt en of het overdag warm blijft
- Controleer ook tijdens een erg koude nacht (onder 0 °C) of het nog warm genoeg is in huis
- Als het niet warm genoeg is, zijn je radiatoren niet geschikt en moet je ze verbeteren
Wil je hulp hebben bij deze test en meer weer over radiatoren? Kijk dan op MilieuCentraal via deze link: Lage temperatuur verwarming | Milieu Centraal
(Hybride) warmtepomp
Een warmtepomp kan hetzelfde als je cv-ketel: je huis verwarmen en warm water leveren, maar zonder CO2-uitstoot.
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of het grondwater. Hiervoor gebruikt het elektriciteit in plaats van aardgas. Het is wel belangrijk dat de elektriciteit groen is, dus duurzaam opgewekt. Dit kan door stroom te kopen van een leverancier die groene stroom levert of door zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen.
Je huis moet ook goed geïsoleerd zijn voordat je je cv-ketel kunt vervangen door een warmtepomp. Vaak moeten ook de radiatoren vervangen worden of moet je vloerverwarming aanleggen om het huis goed warm te krijgen.
Een specialist kan je hierover adviseren. In Eindhoven kan de vrijwilligersvereniging 040energie je helpen. Tegen een kleine vergoeding kan een energiecoach een snelle check doen om te zien of je huis geschikt is voor een warmtepomp.
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Bij een all-electric warmtepomp heb je geen cv-ketel meer nodig. Een hybride warmtepomp gebruik je samen met een cv-ketel op aardgas.
All-electric warmtepomp
Een all-electric warmtepomp verwarmt je huis en zorgt voor warm water. Met dit type warmtepomp kun je de aardgasaansluiting verwijderen, als je ook elektrisch kookt. Dit systeem werkt het beste in goed geïsoleerde huizen.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een goede oplossing voor huizen met gemiddelde isolatie. Dit systeem werkt samen met je cv-ketel. Op de meeste dagen verwarmt de warmtepomp je huis. Als het erg koud is, helpt de cv-ketel mee en zorgt ook voor warm water in de badkamer en keuken. Dit is een gemakkelijke stap richting wonen zonder aardgas.
Heb ik een vergunning nodig?
Check op het Omgevingsloket of een vergunning nodig is voor deze maatregel. De collega’s van het Omgevingsloket kunnen gericht met je meekijken wat er in jouw specifieke geval mogelijk is. Ga naar het omgevingsloket via de volgende link: Home - Omgevingsloket (overheid.nl).
Meer informatie
Meer gedetailleerde informatie over verschillende warmtepompen en de voor-en-nadelen ervan kun je vinden op de site van Milieu centraal via de volgende link: Een warmtepomp past in bijna elk huis | Verbeterjehuis