Generalenbuurt en Sintenbuurt
De Generalenbuurt en Sintenbuurt zijn twee van de drie pionierbuurten in Eindhoven. Samen met bewoners en woningcorporaties heeft de gemeente hier de mogelijkheden van aardgasvrij wonen verkend. De buurtbewoners zijn hierin begeleid door Buurkracht.
Buurkracht ondersteunde de bewoners in de pionierbuurten en zorgde voor verbinding. Zo werd in iedere buurt een meedenkteam opgericht; een groep betrokken bewoners die graag wilde meedenken over het thema. In twee jaar tijd werkten ze samen aan een buurtplan. De conclusie uit de buurtplannen voor de Generalenbuurt en de Sintenbuurt is dat aardgasvrij op dit moment niet woonlastenneutraal uit te voeren is. Daarom eindigde de eerste fase hier met ‘aardgasvrij voorbereid’. De buurtplannen zijn onderaan de pagina te downloaden.
Voorbereiden op aardgasvrij kan door maatregelen te nemen die altijd goed zijn, de zogeheten ‘altijd-goed-maatregelen’. Denk aan het terugdringen van de warmtevraag, door je woning goed te isoleren. Of het opwekken van je eigen duurzame energie met zonnepanelen. Daarnaast kun je duurzame keuzes maken tijdens ‘natuurlijke momenten’. Denk aan overstappen op elektrisch koken als je gaat verbouwen of verhuizen. Of overstappen op een warmtepomp, als je cv-ketel aan vervanging toe is.
Na oplevering van buurtplannen is gestart met de aardgasvrij-voorbereid-aanpak. Met behulp van subsidie vanuit het Rijk zijn er verschillende acties opgestart. Voor elke buurt is een collectief burenadvies uitgebracht op basis van vijf tot zes referentiewoningen. Daarnaast zijn er twee collectieve inkoopacties georganiseerd, zowel voor isolatie als zonnepanelen. Ook konden bewoners energiebesparende tips krijgen van een energiecoach uit hun buurt. In totaal deed 20% van de huishoudens mee aan ten minste één actie.
Bekijk voor meer informatie de buurtpagina’s: www.buurkracht.nl/sintenbuurt en www.buurkracht.nl/generalenbuurt.
-
Buurtplan Generalenbuurt (1.2 MB)
-
Buurtplan Sintenbuurt (2.78 MB)
’t Ven
Ook in ’t Ven heeft de gemeente samen met bewoners, Buurkracht en woningcorporaties de mogelijkheden van aardgasvrij verkend. Naast een pionierbuurt, is ‘t Ven ook een landelijke proeftuin in het kader van het Programma Aardgasvrije Wijken. Hier wordt gekeken of inwoners aangesloten kunnen worden op het gemeentelijke warmtenet. Om dit zorgvuldig te onderzoeken is tijd nodig. Een warmtenet is namelijk pas rendabel als er een bepaalde hoeveelheid woningen hierop aangesloten wordt. Daarvoor is ook deelname van de woningcorporaties van groot belang. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang. Begin 2022 wordt bekend of de realisatie van het gemeentelijke warmtenet haalbaar is. Afhankelijk van de uitkomst start de gemeente in 2022 met de aanleg en in 2023 met de aansluiting van de eerste 359 woningen op het warmtenet.
Bekijk voor meer informatie de buurtpagina van ’t Ven: www.buurkracht.nl/tven. Daarnaast heeft het meedenkteam in ‘t Ven een eigen energieloket opgericht: ‘Energieloket 't Ven’. Hier kunnen bewoners uit de buurt vragen stellen over het verduurzamen van hun woning.
In 't Ven is begin 2023 een collectorveld aangelegd op het Sportpark. Dit veld zorgt voor warmte waar in de toekomst huizen mee verwarmd kunnen worden. Meer informatie is te vinden door op deze pagina van 't Ven te klikken.
Woensel-West en Limbeek
In 2020, is de gemeente samen met de vier Eindhovense woningcorporaties en Ennatuurlijk, gestart met een technisch haalbaarheidsonderzoek naar een warmtenet in Woensel Zuidwest. De buurten Limbeek Noord en Zuid, Woensel West, Hemelrijken, Kronehoef, Mensfort en de Barrier zijn onderdeel van de verkenning.
Aangezien er een warmtenet in de buurt ligt, kan het de moeite waard zijn om de omliggende woningen en gebouwen daarop aan te sluiten. In de technische verkenning kijken we naar de warmtebehoefte van de woningen in het gebied, de benodigde ingrepen in de woning, of er genoeg duurzame warmte beschikbaar is en er betere/goedkopere alternatieven zijn. In de financiële verkenning onderzoeken we de nationale- en individuele kosten.
Uiteraard worden buurtbewoners actief betrokken als uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat aansluiting op het warmtenet technisch- en financieel mogelijk is. We gaan daarna samen met de buurt in gesprek onder welke voorwaarden en condities aansluiting op het warmtenet daadwerkelijk een optie is.
Woon je in één van de buurten waar momenteel een haalbaarheidsonderzoek loopt en heb je nu al vragen? Neem dan contact op via duurzaamheid@eindhoven.nl.
Centrumgebied
De (toekomstige) vraag naar energie is erg hoog in het centrumgebied. Bodemenergie is een duurzame techniek om energie uit de bodem te winnen. Die energie bestaat uit de koude en warmte die van nature aanwezig zijn in de bodem en in het grondwater. Optimale benutting van bodemenergie betekent ook dat er regels nodig zijn over het gebruik ervan, zodat zoveel mogelijk initiatiefnemers hier gebruik van kunnen maken. In het Masterplan Bodemenergie Centrumgebied lees je daar meer over. Het document is bedoeld voor ontwikkelaars, gebouweigenaren, energie-exploitanten en anderen die bodemenergie willen toepassen. De gemeente en de provincie beoordelen vergunningaanvragen voor gesloten en open bodemenergiesystemen aan de hand van de regels in dit plan.
