Eindhoven en Helmond gaan samen voor de ambitie Klimaatneutraal in 2030. Geen CO2-uitstoot meer, minder afval en circulaire materialen en anders omgaan met groen en water. Dit om de leefbaarheid in onze groeiende steden te behouden bij een veranderend klimaat. We vragen iedereen in onze stad om hieraan mee te doen: bestuurders, ondernemers én inwoners.
Bijeenkomsten 2023
Doorbraaklab: donderdag 16 februari
In het Doorbraaklab komen we tot een gezamenlijke visie op de klimaatopgave. We kijken waar we staan met de klimaatopgave en tot welke doorbraken we kunnen komen.
De bijeenkomst vindt plaats op 16 februari van 12.30 tot 18.00 uur in The New Block op Strijp-S (Kastanjelaan 300, 5616 LZ Eindhoven) en is bedoeld voor zakelijke en maatschappelijke partners in Eindhoven. Meld je aan via het aanmeldformulier.
Solutionslab: maandag 13 maart
Tijdens het Solutions Lab kijken we welke oplossingsrichtingen we zien voor de opgaven. Bedoeld voor zakelijke en maatschappelijke partners in Eindhoven én Helmond.
Deze bijeenkomst vindt plaats in het Evoluon in Eindhoven. Meer informatie volgt.
Transitielab: april
In het Transitielab halen we commitment op de acties die we met elkaar bepalen. Bedoeld voor zakelijke en maatschappelijke partners in Eindhoven.
Meer informatie volgt.
Klimaatconferenties
Natuurlijk willen we weten wat Eindhovenaren vinden van de doorbraken. En misschien bestaan er nog nieuwe, andere ideeën om snel(ler) klimaatneutraal te worden. Tijdens de klimaatconferenties krijgt iedereen de kans om mee te denken en te praten. Volg deze website voor data en activiteiten.
Meer informatie volgt.
Wat gaan we doen?
Klimaatneutraal, de uitgangspunten
Om klimaatneutraal te worden in 2030 moeten we scenario’s bedenken voor:
- onze compacte binnenstad, waar vele uitdagingen op het gebied van wonen, werken, leefbaarheid en bereikbaarheid samenkomen;
- een duurzame economie, denk aan ander consumptiegedrag en circulaire materialen;
- leefbare wijken, waar we energieneutraal wonen en prettig samenleven.
We hanteren daarbij nadrukkelijk de uitgangspunten: impact (welk scenario maakt de meeste impact), innovatie (welke innovaties zijn nodig) en inclusiviteit (iedereen kan meedoen).
Naar het klimaatcontract
De uitkomsten uit alle sessies maken samen het Klimaatcontract. In de zomer wordt het Klimaatcontract voorgelegd aan de gemeenteraden van Eindhoven en Helmond en daarna ingediend bij de Europese Commissie. Het contract bestaat uit een strategie, een actieplan en een investeringsplan.
De Europese missie
In totaal gaan 100 geselecteerde steden een Klimaatactieplan opstellen. Van de 100 geselecteerde steden zijn er zes uit Nederland: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven/Helmond, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt bij het ontwikkelen van de Klimaatactieplannen. De steden krijgen vanuit de EU ondersteuning om te fungeren als experimenteer- en innovatieplek. Met als doel dat Europa in 2050 klimaatneutraal is.
Meer informatie
Voor meer informatie mail je naar duurzaamheid@eindhoven.nl.