Bijeenkomsten 2023
Doorbraaklab: donderdag 16 februari
De opzet van het Doorbraaklab (Eindhoven) was om te komen tot een gezamenlijke visie op de klimaatopgave. Kijken waar we staan met de klimaatopgave en tot welke doorbraken we kunnen komen. De bijeenkomst vond plaats op 16 februari jl. en was bedoeld voor zakelijke en maatschappelijke partners in Eindhoven. De uitkomst en opbrengst van het Doorbraaklabs in zowel Eindhoven als Helmond volgt zo snel mogelijk op deze pagina.
Solutionslab: maandag 13 maart
Solutionslab in het Evoluon zorgt voor mooie creatieve oplossingen richting klimaatneutraal 2030
Op maandag 13 maart 2023 van 12.30 tot 17.30 uur vond het Solutionslab plaats in het Evoluon. In dit lab gingen we samen met experts uit Helmond en Eindhoven aan de slag om oplossingen te definiëren die impact maken.
Na inleidingen van natuurfilosoof Koert van Mensvoort, Arno Bonte (wethouder Helmond) en Hajar Yagkoubi (voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger) gingen ruim 200 partners, inwoners en experts bruisend van energie aan de slag met mogelijke oplossingen om de Klimaatmissie van Eindhoven en Helmond te realiseren: klimaatneutraal in 2030. Een geslaagde bijeenkomst die werd afgesloten met een korte presentatie, een paneldiscussie met o.a. Matthijs Hulsbosch (voorzitter Duurzaamheidspact), Rob Jetten en wethouder Rik Thijs.
Bekijk de video-impressie op YouTube.
Er zijn veel nieuwe oplossingen bedacht als aanvulling op al wat er al bedacht en gaande is in de regio. Bijvoorbeeld over warmte en biobased en circulair bouwen, zonodig door strengere eisen te stellen. De tientallen oplossingen op de vier thema’s (vitale binnenstad, robuuste regio, leefbare wijken en bestendige bedrijventerreinen) komen hier bovenop om te versnellen richting 2030.
Voor vragen en/of opmerkingen kun je een e-mail sturen naar: duurzaamheid@eindhoven.nl.
1e Klimaatconferentie: maandag 3 april
Natuurlijk willen we weten wat Eindhovenaren vinden van de doorbraken. En misschien bestaan er nog nieuwe, andere ideeën om snel(ler) klimaatneutraal te worden. Tijdens de klimaatconferenties krijgen inwoners de kans om mee te denken en te praten. Tijdens de 1e klimaatconferentie, maandagavond 3 april (locatie: Dynamo Catharinaplein 21, 5611 DE, Eindhoven) gaan we in gesprek met inwoners. Zij krijgen de kans om mee te praten over wat er nodig is om hun stad klimaatneutraal te maken. Tijdens interactieve sessies gaan we in gesprek over wat inwoners zien als noodzakelijke oplossingen. Denk o.a. aan ander soort vervoer, minder consumeren, gezondere voeding, minder afval, fijne woonwijken, hergebruik van spullen en het anders omgaan met groen en water. Dit om de leefbaarheid in onze groeiende steden te behouden bij een veranderend klimaat. De ideeën van onze inwoners zijn dan ook onmisbaar in het Klimaatcontract.
De eerste klimaatconferentie is maandagavond 3 april van 19.30 tot 21.30 uur, locatie: Dynamo (Catharinaplein 21, Eindhoven). Iedereen die mee wil denken en praten is van harte welkom!
Aanmelden kan via deze link.
Voor vragen en/of opmerkingen kun je een e-mail sturen naar: duurzaamheid@eindhoven.nl
Voor de zomer volgt er nog een 2e Klimaatconferentie.
Transitielab: 14 april
Op vrijdag 14 april 2023 van 11.00 tot 14.00 uur organiseren gemeente Helmond en Eindhoven samen het Transitielab Theater het Speelhuis in Helmond (Speelhuisplein 2, 5707 DZ Helmond). De doorbraken en oplossingsrichtingen uit de voorgaande bijeenkomsten worden meegenomen naar het Transitielab. Hier creëren we samen met de betrokken experts en vertegenwoordigers van organisaties een actieagenda. Zo zetten we samen de transitie in gang naar Klimaatneutraal in 2030!
Aanmelden kan via dit aanmeldformulier.
Wij zien je graag tijdens het TRANSITIELAB 14 april a.s. in het Speelhuis in Helmond!
Voor vragen en/of opmerkingen kun je een e-mail sturen naar: duurzaamheid@eindhoven.nl.
Wat gaan we doen?
Klimaatneutraal, de uitgangspunten
Om klimaatneutraal te worden in 2030 moeten we scenario’s bedenken voor:
- onze compacte binnenstad, waar vele uitdagingen op het gebied van wonen, werken, leefbaarheid en bereikbaarheid samenkomen;
- een duurzame economie, denk aan ander consumptiegedrag en circulaire materialen;
- leefbare wijken, waar we energieneutraal wonen en prettig samenleven.
We hanteren daarbij nadrukkelijk de uitgangspunten: impact (welk scenario maakt de meeste impact), innovatie (welke innovaties zijn nodig) en inclusiviteit (iedereen kan meedoen).
Naar het klimaatcontract
De uitkomsten uit alle sessies maken samen het Klimaatcontract. In de zomer wordt het Klimaatcontract voorgelegd aan de gemeenteraden van Eindhoven en Helmond en daarna ingediend bij de Europese Commissie. Het contract bestaat uit een strategie, een actieplan en een investeringsplan.
De Europese missie
In totaal gaan 100 geselecteerde steden een Klimaatactieplan opstellen. Van de 100 geselecteerde steden zijn er zes uit Nederland: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven/Helmond, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt bij het ontwikkelen van de Klimaatactieplannen. De steden krijgen vanuit de EU ondersteuning om te fungeren als experimenteer- en innovatieplek. Met als doel dat Europa in 2050 klimaatneutraal is.
Meer informatie
Voor meer informatie mail je naar duurzaamheid@eindhoven.nl.