Van lege naar gevulde plantvakken

Om een stap te zetten naar een meer klimaatadaptieve, duurzame en ecologisch verantwoorde stad, kiezen we voor een andere aanpak van het beheren van vaste planten die jaarlijks afsterven. Dat doen we door mulch te gebruiken: een natuurlijke bodembedekker met vele voordelen. 

Mulchen

Voorafgaand aan de mulchbeurt worden de plantvakken gecontroleerd op zwerfafval en mogelijke obstakels. Wanneer de planten hun eerste groeispurt hebben gehad, maaien wij ze dicht bij de grond af. Het plantmateriaal dat dan vrijkomt, wordt ter plekke fijn gemaald tot mulch. Deze mulch wordt dan weer over de planten heen gestrooid. In sommige gevallen voeren wij het plantmateriaal wel af. Dit heeft te maken met het mogelijk wegwaaien van de mulch of de veiligheid. Ongewenst onkruid blijven we het hele jaar door zorgvuldig verwijderen.

Wat zijn de voordelen?

Deze nieuwe beheermaatregel heeft voordelen voor zowel de plant als de bodem. Door het jaarlijks mulchen brengen we de plant terug in zijn jeugdfase waardoor groei- en bloeikracht behouden blijft. Daarbij dient de mulch als voeding voor de plant. Door het behoud van organische stoffen (omdat er een mulchlaag wordt aangebracht) kan de bodem meer water vasthouden en zal de bodem van de plant minder snel uitdrogen. Daarnaast ontstaat er minder onkruid.  

Wanneer?

Het snoeien en mulchen van de planten gebeurt in het voorjaar. Wanneer de werkzaamheden precies plaatsvinden, is afhankelijk van de groei van de plant. Deze wordt sterk beïnvloed door het weer. Hierdoor is een flexibele planning noodzakelijk. Daarom kunnen wij alleen een indicatie geven wanneer deze werkzaamheden uitgevoerd zullen worden. Hou rekening met een periode van maart tot en met april.

Off