Ondersteuning
Een voorbeeld van een nieuwe activiteit is het maximaal ontzorgen van inwoners bij verduurzaming van gebouwen en huizen; één loket waar je voor advies en begeleiding van de uitvoering kunt aankloppen. Nieuw is ook dat we bewonersinitiatieven op het gebied van energie (‘energiegemeenschappen’) willen ondersteunen.
Materialen
We willen de impact op het klimaat van materiaalgebruik kleiner maken door anders om te gaan met materialen: minder materialen en grondstoffen gebruiken, materialen hergebruiken en meer natuurlijke materialen gebruiken zoals bij biobased bouwen.
Duurzame energie
Het overstappen naar duurzame energie brengt veel uitdagingen met zich mee. In sommige buurten wordt een warmtenet aangelegd om huizen en bedrijven van warmte te voorzien. Ook moet de komende jaren het elektriciteitsnet fors worden uitgebreid. Niet alleen om de toenemende vraag aan te kunnen, maar om vraag en aanbod slimmer op elkaar af te kunnen stemmen.
Wereldwijde afspraken
Er zijn wereldwijd afspraken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om klimaatverandering tegen te gaan. Eindhoven heeft als doel dat de eigen uitstoot uiterlijk in 2050 teruggebracht moet zijn naar nul. Het tussendoel is een vermindering ten opzichte van 1990 met ten minste 55 procent in 2030.
Bekijk hieronder het Klimaatplan 2026-2030.
-
Klimaatplan 2026-2030.pdf (5.64 MB)