Honden aan de lijn in het broedseizoen

In Eindhoven moeten honden aangelijnd zijn tijdens het uitlaten. Behalve op losloopterreinen, daar mogen ze natuurlijk vrijuit rennen en spelen. Dat honden op grond van de gemeente aan de lijn moeten, is niet alleen netjes richting andere mensen, het voorkomt ook onveilige verkeerssituaties. Bovendien is het beter voor de natuur als honden niet overal loslopen, vooral in het broedseizoen.

Dat heeft meerdere redenen. Als je hond bijvoorbeeld regelmatig het water inspringt en er weer uit kruipt, kan dat de bodem verstoren en de oever beschadigen. En in het broedseizoen is het extra belangrijk om je hond aan de lijn te houden. Anders kunnen de viervoeters nesten en broedende en jonge dieren verstoren.

Hondenpoep oprapen

Het is ook verplicht om hondenpoep op te rapen. De stoffen die in de uitwerpselen zitten, zijn namelijk niet goed voor de ondergrond. Door de stikstof die via de poep in de grond terechtkomt, groeien daar bijvoorbeeld veel brandnetels, waardoor andere planten geen kans meer krijgen om te groeien. Daarnaast voorkomt het opruimen van hondenpoep overlast voor andere bewoners.

Meer informatie

Op de site van Trefpunt Groen Eindhoven vind je meer informatie over het belang van het aanlijnen van honden en het oprapen van hondenpoep. 

Off