Waar komen de bladkorven?
We plaatsen de bladkorven in veertien buurten verspreid over zes stadsdelen. De locaties van de bladkorven zijn nauwkeurig gekozen. Daarbij hebben we onder andere gekeken naar de hoeveelheid groen in de buurt, de hoeveelheid meldingen over bladeren en verschillende leefstijlen. Door buurten te selecteren waarin die factoren uiteenlopen, kunnen we de buurten goed met elkaar vergelijken en bepalen waar de bladkorven het meest succesvol zijn. Ook vergelijken we buurten waar wel bladkorven staan met buurten waar geen bladkorven zijn. We kijken daarbij onder andere naar hoe vol de korven zijn en naar de hoeveelheid bladeren die op straat ligt.
Wat mag er wel en niet in de bladkorven?
Dat is heel makkelijk: alleen bladeren mogen in de bladkorven. Ander afval moet op andere manieren worden weggegooid. En dat is belangrijk, want als er alleen bladeren in de bladkorven zitten, kunnen we de bladeren hergebruiken. Daarover lees je meer in de alinea hieronder: Missie Bladgoud. Ook kunnen de machines die de korven leegzuigen beschadigen als er ander materiaal dan blad in de korven zit. Als er één keer ander materiaal dan blad in een korf wordt gevonden, delen we een waarschuwing uit. Bij een tweede keer halen we de korf weg.
Missie Bladgoud
Bladeren hebben verschillende voordelen voor planten, dieren en de bodem. Onder de noemer Missie Bladgoud zijn we daarom al een paar jaar bezig met het hergebruiken van gevallen bladeren. Wil je meer weten over Missie Bladgoud, bijvoorbeeld hoe je er zelf aan mee kan doen? Bekijk dan deze pagina van Missie Bladgoud.
Als we de bladeren uit de bladkorven opnieuw willen gebruiken bijvoorbeeld voor het beschermen van planten en het voeden van insecten, is het belangrijk dat er niks anders dan bladeren in de bladkorven terechtkomt. We willen die bladeren namelijk versnipperen en daarna weer terugbrengen in de wijk.
Wat moet ik doen als een bladkorf vol zit?
De groenaannemers rijden iedere week langs alle bladkorven. Als een korf gevuld is, wordt deze leeggemaakt. Je kan ook zelf een melding doen als een korf vol zit. Dat doe je via een ‘Melding openbare ruimte’. De aannemer kan dan een keer extra langskomen.
Veelgestelde vragen
Waarom staan er geen bladkorven in mijn buurt?
- De locaties van de bladkorven zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van onder andere hoeveelheid groen in de buurt en de leefstijl van de buurt. Zo kunnen we verschillende buurten met elkaar vergelijken. Op basis daarvan kunnen we volgend jaar eventueel andere locaties kiezen.
Het plaatsen van de bladkorven is een pilot. Wat betekent dat?
- Met deze pilot kijken we in welke buurten de bladkorven succesvol zijn (onder andere op basis van hoe vol de korven zijn, of er alleen maar blad in zit of ook ander afval en hoeveel bladeren er op de stoep liggen). Aan de hand daarvan bepalen we onze aanpak voor de komende jaren.
Hoelang duurt de pilot?
- De pilot vindt plaats in het najaar van 2022 en 2023.
Hoe vaak worden de korven leeggemaakt?
- De aannemers rijden wekelijks langs alle korven. Als een korf vol is, wordt deze leeggemaakt. Als we een melding ontvangen over een volle bladkorf (bijvoorbeeld via de BuitenBeter-app), kan de korf een keer extra worden geledigd. Als de korf vol is, kan je je bladafval ernaast leggen.
Wanneer worden de bladkorven geplaatst?
- Zodra de bladeren gaan vallen (medio/eind oktober) worden de bladkorven geplaatst.
Wanneer worden de bladkorven weer weggehaald?
- We halen de bladkorven weer weg als er geen bladeren meer in verzameld worden. Dat is waarschijnlijk in december.
Wat mag er wel en niet in de korven?
- Alleen bladafval is toegestaan in bladkorven. Als we ander afval aantreffen, delen we een waarschuwing uit (in de vorm van een gele kaart). Bij een tweede keer halen we de korf weg.