Warmte opwekken met een korfbalveld: collectorveld Sportpark Strijp officieel geopend

Aangenaam sporten én huizen verwarmen. Het Collectorveld op Sportpark Strijp maakt beide mogelijk. Het Collectorveld op Sportpark Strijp is begin deze zomer aangesloten op de gemeentelijke warmte- en koudeopslag. Daarmee is een multifunctioneel en duurzaam sportveld gerealiseerd.

Begin 2023 is het kunstgrasveld van korfbalvereniging Rust Roest vervangen door een duurzaam en multifunctioneel sportveld. De toplaag is voorzien van multicourt waardoor het veld voor meerdere sporten te gebruiken is. Onder dit nieuwe kunstgras is een Collectorveld aangelegd.

Werking van een collectorveld
In de zomer kan een kunstgrasveld erg heet worden. Dankzij een netwerk aan leidingen onder de grond kunnen we deze warmte opvangen. Door de buizen stroomt een koude vloeistof. Deze vloeistof neemt de warmte op en wordt opgeslagen in de bodem. Om de geoogste warmte op Sportpark Strijp aan te laten sluiten op de warmtevraag wordt gebruik gemaakt van de aanwezige warmte- en koudeopslag (WKO). Deze koppeling is de eerste in Nederland. In potentie kunnen we hiermee 180 woningen verwarmen! Daarnaast is er een aangename bijkomstigheid voor de sporters: in de zomer blijft het sportveld zo een stuk koeler.

Woensdag 5 juli is het Collectorveld op Sportpark Strijp officieel geopend door wethouder klimaat, energie, grond en vergroening Rik Thijs en wethouder van financiën, sport, erfgoed en regionale samenwerking Maes van Lanschot. Tijdens de opening hebben de wethouders een scorebord onthuld. Dit scorebord toont inwoners en sporters de hoeveelheid opgewekte warmte. 

Meer informatie over het Collectorveld

Off