Wat pak jij op tijdens de Landelijke Opschoondag?

Zaterdag 18 maart is het weer Landelijke Opschoondag. Inwoners, scholen, verenigingen, bedrijven en andere partners zetten zich in voor een zwerfafvalvrije leefomgeving. Net als voorgaande jaren doen we daar in Eindhoven dit jaar aan mee.

Aanvullende informatie

Startdatum

Pak jij ook iets op?

Meedoen met de Landelijke Opschoondag is simpel. Via de website van Nederland Schoon kan je je aanmelden. Heb je materiaal nodig, zoals een grijper of afvalzakken? Stuur dan een mailtje naar adopteereenstraat@gmail.com om deze aan te vragen. Samen met Adopteer een Straat zorgt gemeente Eindhoven ervoor dat er genoeg materialen beschikbaar zijn.

Zwerfafval is een probleem

Zwerfafval is slecht voor de leefbaarheid van een gebied en voor het milieu. Het trekt bijvoorbeeld ongedierte aan en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Bovendien belandt veel afval uiteindelijk ook in zee. Het wordt dan onderdeel van de zogeheten “plasticsoep”. Dat plastic vergaat niet maar breekt af in heel kleine stukjes en verdwijnt dus niet uit het milieu.

De Landelijke Opschoondag draait om meer dan opschonen alleen

Het gaat over sociale cohesie, samenwerken en kennis opdoen. En over het vergroten van het bewustzijn rondom zwerfafval onder alle relevante partijen: van inwoners tot bedrijven en van scholen tot verenigingen.

Troep Troopers Eindhoven is een inwonersinitiatief dat zich inzet voor zwerfafvalvrije buurten. Als bijkomende voordelen noemen zij beweging, een frisse neus en makkelijk in contact komen met buurtgenoten. Meer dan alleen opschonen, dus.

Off