Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD) vanaf januari 2024 gewoon in de restcontainer

Vanaf januari 2024 kun je je lege plastic, blik en drinkpakken (PBD) in je restcontainer doen. Na inzameling met het restafval wordt PBD-afval in een speciale fabriek gesorteerd en verwerkt tot nieuwe producten of grondstoffen. Door dit op deze manier te doen, halen wij er veel meer herbruikbare stoffen uit.  

Waarom?

Het voelt misschien onlogisch om het afval niet te scheiden en in de grijze bak te doen. Toch is de nieuwe manier beter voor het milieu. Nu zijn er namelijk veel PBD-containers vervuild met afval dat er niet in hoort. Het afval wordt dan afgekeurd en is niet te recyclen. Ook zijn er veel mensen die nu geen plastic, blik of drinkbakken scheiden. We missen dus nog steeds de grote bulk PBD die nu via het restafval verdwijnt.

Daarom is het efficiënter om PBD totaal te verzamelen in het restafval en dit in zijn geheel door een speciale nascheider te halen. Een vele grotere hoeveelheid PBD kan dan gerecycled worden.

Containers verdwijnen

Nu het PBD afval in de grijze bak mag, verdwijnen de oranje PBD-containers uit het straatbeeld. In de eerste weken van 2024 haalt Cure Afvalbeheer de oranje PBD containers van de straat. Sommige ondergrondse containers worden omgebouwd naar perscontainers voor oud papier en karton. Zolang de oranje containers nog aanwezig zijn, kun je hier gebruik van maken. Zodra deze weg zijn kun je het PBD afval voortaan in jouw grijze container of in jouw gebruikelijke ondergrondse container voor restafval stoppen.

Meer gemak voor jou en ook nog beter voor het milieu!

Off