Eindhoven wipt mee tijdens NK Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober vindt het NK Tegelwippen plaats. Het is dit jaar voor het eerst dat gemeente Eindhoven daaraan meedoet. Het doel is om zoveel mogelijk tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Doe je mee? Geef het aantal gewipte tegels, inclusief een foto van het resultaat dan door via de site van NK Tegelwippen. Zo weten we hoeveel tegels er gewipt zijn. Alle deelnemers maken kans op mooie prijspakketten.

Aanvullende informatie

Startdatum

Waarom Tegelwippen?

Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van de stad. Voor mensen, maar ook voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. We roepen daarom alle inwoners op om mee te wippen.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne. "Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden", zegt Lodewijk. "Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond".

Staat van Nederlandse tuinen

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Dat blijkt uit een recent rapport van Stichting Steenbreek. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.

Gouden Schep en Gouden Tegel

Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper-award en mooie prijspakketten. Bekijk de tegelstand op de site van NK Tegelwippen.

Subsidies

In Eindhoven zijn er subsidies beschikbaar voor het vergroenen van je tuin. Een van de subsidiemogelijkheden is voor wanneer je de tegels in je tuin vervangt door vergroening. Dat sluit dus naadloos aan bij het NK Tegelwippen. Benieuwd naar de voorwaarden en de andere subsidies? Die vind je op onze subsidiepagina.

Off