Waarom een pilot?
De gemeente kan deze subsidieregeling mogelijk maken vanuit financiële middelen van het Volkshuisvestigingsfonds. Omdat in de afgelopen periode vanwege de energiecrisis de prijzen enorm zijn gestegen, willen we graag kijken of de oorspronkelijke plannen nog steeds voldoende aansluiten bij de realiteit.
Daarom beginnen we klein en nemen we samen met de deelnemers aan de pilot de stappen onder de loep. Om mee te doen aan de pilot, vragen we je om alle stappen te doorlopen. Van BespaarPlan tot aanvraag van offertes, het aanvragen van de subsidie(s) en het uitvoeren van de maatregelen. Alleen dan komen we te weten waar we het proces kunnen verbeteren.
Het is de bedoeling om begin 2023 de regeling open te stellen voor iedereen.
Bekijk onderstaande lijst met deelnemende postcodes.
-
Postcodes vijf buurten.xlsx (11.54 KB)
Voorwaarden subsidieregeling
Om in aanmerking te kunnen komen voor de subsidieregeling, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je bent de eigenaar van de woning;
- Je hebt een grondgebonden woning;
- Jouw woning staat in een van de vijf buurten;
- Je mag subsidie aanvragen voor maximaal vijf woningen per eigenaar;
- Je wil jouw woning flink verbeteren: je maakt minstens drie sprongen maken in het energielabel of je gaat naar energielabel B;
- Je krijgt subsidie voor isolerende maatregelen. Je kan dan denken aan dakisolatie, vloer- of bodemisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, HR++ glas en isolerende kozijnen en deuren;
- Je bent bereid ook een deel van de kosten zelf te betalen.
Alle specificaties van de regeling kan je in onderstaande document nalezen.
ISDE subsidie
Je kan naast de gemeentelijke subsidie ook ISDE aanvragen. Kijk hier https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren] voor meer informatie. De ISDE subsidie is voor diverse isolerende maatregelen beschikbaar. Je kan tot 30% subsidie ontvangen bij twee of meer maatregelen.
Waarom alleen deze vijf buurten?
De gemeente maakt deze subsidieregeling mogelijk vanuit het Volkshuisvestigingsfonds. Met deze uitkering kunnen gemeenten investeren in de verbetering van woonkwaliteit, leefomgeving en verduurzaming in kwetsbare gebieden.
De uitvoering van het Plan van Aanpak ‘Samen vooruit in Woensel Zuid’ in het kader van het Volkshuisvestingsfonds van het Ministerie van BZK – waarvoor voor de periode 2021-2031 ruim € 20 miljoen is toegekend. Op basis van het ingediende plan van aanpak zijn drie projecten opgestart: de herstructurering van kwetsbaar particulier bezit, het verduurzamen van de particuliere woningvoorraad en de herstructurering van de Gildebuurt.
Vereniging van Eigenaars
Eigenaar-bewoners van een woning in een VvE kunnen niet meedoen aan de subsidieregeling. Dit komt omdat veel isolerende maatregelen, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, onder het beheer van de VvE vallen. Er wordt een aparte subsidieregeling gemaakt waarbij het bestuur van een VvE in een van de vijf buurten subsidie kan aanvragen voor het gehele pand.
Heb je een vraag?
Stuur een e-mail naar duurzaamheid@eindhoven.nl.