

Adopteer een Straat en ontvang een gratis opschoonsetje
De gemeente veegt de straten, maakt de afvalbakken leeg en ruimt zwerfafval op de stoep, in het groen en in het water op. Zo dragen we bij aan een schone openbare ruimte. Daarnaast ruimen steeds meer bewoners, ondernemers en onderwijsinstellingen op in hun eigen buurt. Daar zijn we heel blij mee en trots op. Natuurlijk heb je voor een goede opschoonactie het juiste gereedschap nodig. In samenwerking met Adopteer een Straat stelt de gemeente gratis opschoonsetjes ter beschikking. Dat doen we voor individuen en groepen. Dus ook voor basisscholen, ondernemingen en (sport)verenigingen zijn opschoonsetjes beschikbaar.
Meedoen? Vraag eenvoudig een opschoonsetje aan door een bericht te sturen naar adopteereenstraat@eindhoven.nl. Zij helpen je graag op weg.
Geef het ook door als je geen gebruik meer maakt van je opschoonsetje. Wij maken er graag iemand anders blij mee.
Doe mee met het schoolprogramma “Met je school voor schoon!”
De afgelopen jaren deden al duizenden leerlingen mee aan het schoolprogramma “Met je school voor schoon!”. Hierin leren kinderen van alles over zwerfafval, bijvoorbeeld hoe lang verschillende soorten afval blijven liggen, wat dat betekent voor de aarde en dieren en hoe we ervoor kunnen zorgen dat er buiten minder afval terecht komt. Scholen geven aan dat het programma niet alleen leerzaam, maar ook leuk is omdat je lekker buiten bent, in beweging bent én creatief bezig bent.
Door deel te nemen aan het programma maak je kans op de ‘Adopteer-een-Straat-award’. Deze prijs wordt jaarlijks door Adopteer een Straat uitgereikt aan de basisschool die de beste poster ontwerpt. De winnaar krijgt een pakket met daarin professioneel uitgewerkte posters in verschillende formaten. Deze kun je bijvoorbeeld op school, thuis achter het raam en bij de supermarkt ophangen en verspreiden om aandacht te vragen voor een prettig, groen en schoon Eindhoven.
Natuurlijk zorgen wij ook voor de juiste gereedschappen. Daarvoor kun je zelf een opschoonsetje aanvragen en ophalen. Meer informatie vind je onder ‘Adopteer je schoolomgeving en ontvang een gratis schoolopschoonsetje’.
Deelnemen? Je hoeft niks te doen. Ieder jaar worden alle Eindhovense basisscholen benaderd. Helaas kan niet iedereen ieder jaar meedoen. Dat betekent dat bij een nieuwe ronde de basisscholen die nog niet deelgenomen hebben als eerste benaderd worden. Blijft er plek over, dan benaderen we opnieuw basisscholen die al eerder meegedaan hebben.
Adopteer je schoolomgeving en ontvang een gratis schoolopschoonsetje
Wil je samen met je school aan de slag voor een schonere schoolomgeving? Dat kan! Speciaal voor bassischolen hebben we een opschoonsetje samengesteld. In een set zit gereedschap voor een klas van ongeveer dertig kinderen inclusief leerkrachten.

Siem en Sven uit groep 8 van De Klapwiek wonnen de Adopteer-een-Straat-award met hun poster.
Onderstaande kaart laat zien welke scholen meedoen aan “Met je school voor schoon!”.
Onderstaande kaart laat zien welke scholen meedoen aan “Met je school voor schoon!”.
Schoon Eindhoven initiatieven
Adopteer een Straat
Eén van de andere manieren om je buurt schoon te houden, is door een straat te adopteren. Het adopteren van een straat betekent dat je eens in de zoveel tijd het zwerfafval in die straat opruimt. Via vrijwilligersorganisatie Adopteer een Straat kun je een straat, een plein of een (deel van een) park adopteren. Meer dan 1000 vrijwilligers gingen je al voor! Kijk voor meer informatie over Adopteer een Straat op deze pagina.

Troep Troopers Eindhoven
Inwonersinitiatief Troep Troopers Eindhoven (TTE) is eind 2020 opgezet door Richard Kemner en Gina Makken. Zij kwamen met elkaar in contact door een gedeelde ergernis: zwerfafval. In 2020 gingen zij samen met een aantal buurtgenoten in Tongelre op pad om zwerfafval op te ruimen. Steeds meer betrokken inwoners sloten zich aan bij die groep. Nadat duidelijk werd dat hun ambitie stadsbreed is, veranderden zij hun naam van Troep Troopers Tongelre naar Troep Troopers Eindhoven.
Wat is het doel?
Het doel is om de verbondenheid tussen wijkbewoners onderling en de verbondenheid van inwoners met hun leefomgeving te vergroten. En natuurlijk om Eindhoven schoon te houden. TTE wil buurtgenoten inspireren door te laten zien dat het leuk en gezellig is om elkaar op deze manier te ontmoeten. Samen zwerfafval opruimen zet namelijk de deur open om elkaar op een ongedwongen manier te leren kennen. Vandaar ook de slogan: “Samen troep troopen? Gewoon doen!”
Hoe werkt Troep Troopers Eindhoven?
TTE bestaat uit meerdere groepen die actief zijn in verschillende buurten. Tijdens opschoonacties trekken zij de buurt in om zwerfafval op te ruimen. Als je mee wil doen kan je je aansluiten bij een bestaande groep en je kan je eigen groep beginnen. Ook bestaande initiatieven kunnen zich aansluiten bij TTE, natuurlijk met behoud van eigen identiteit. Voor een overzicht van alle actieve groepen bekijk je de stafkaart.
Hoe word je vrijwilliger bij Troep Troopers Eindhoven?
Iedereen kan aansluiten bij TTE. Meedoen is altijd op vrijwillige en vrijblijvende basis. Kun je een keertje niet, geen probleem.
Lijkt het je leuk om mee te doen, of ben je geïnteresseerd in een coördinerende rol? Meld je dan aan via de site van Troep Troepers Eindhoven. Daar vind je ook meer informatie.
Meldingen openbare ruimte
Zie je zwerfafval op straat? Is een afvalbak kapot? Of heb je een idee om zwerfafval terug te dringen? Maak dan gemakkelijk een melding openbare ruimte. Wij nemen je melding in behandeling en zorgen voor een goede afhandeling. Bijvoorbeeld door het zwerfafval van straat te verwijderen en de afvalbak te repareren.
Gebruik zwerfafval apps
De inzet van digitale hulpmiddelen, zoals apps, wordt steeds populairder bij de aanpak van zwerfafval. Zo kan je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel zwerfafval je opruimt, wat voor soort afval en waar.
Via Kenniswijzer Zwerfafval vind je een overzicht van verschillende zwerfafval-apps, waaronder Litterati, Helemaal Groen en de Schoonmonitor.
Landelijke opschoondagen
Met elkaar steken we de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Dit kan je alleen doen, samen met een groep, op een willekeurig moment en tijdens een van de landelijke opschoondagen. Deze dagen zijn er om te laten zien dat afval niet op straat thuishoort en dat iedere actie telt. Jij doet toch ook mee?
Hieronder vind je een overzicht van de acties die in 2023 plaatsvinden, inclusief datum en organisator. Voor meer informatie over de activiteit bezoek je de website van de betreffende organisatie. En heb je een opschoonsetje nodig, neem dan contact op via adopteereenstraat@gmail.com.
- NLdoet
- Vrijdag en zaterdag 10 en 11 maart 2023
- Oranje fonds
- Landelijke Opschoondag
- Zaterdag 18 maart 2023
- Nederland Schoon
- World Cleanup Day
- Zaterdag 19 september 2023
- Plastic Soup Foundation

Schoon Eindhoven in cijfers
Bewoners, ondernemers, aannemers, onderwijsinstellingen en andere betrokken partijen zetten zich dagelijks in om met elkaar te zorgen voor een prettig, groen en schoon Eindhoven. Er gebeurt veel op het gebied van schoon. Hieronder een samenvatting van verschillende resultaten met betrekking tot (een deel van) deze acties.
-
Opgeruimde stad in cijfers 2022 (466.64 kB)
Eindhovenaren voor een schoon Eindhoven
In Eindhoven zijn veel (vrijwillige) ambassadeurs die regelmatig hun steentje bijdragen aan een prettig, groen en schoon Eindhoven, individueel of in groepsverband. Marc die opruimt met zijn zoon Leon en dochter Noor, Greetje die de langste straat in Gijzenrooi adopteerde, Doortje die voor haar gezondheid meer moest bewegen, maar ook Adopteer een Straat en Troep Troopers Eindhoven zijn daar een voorbeeld van. Je leest hun verhalen hieronder.
Marc, Leon en Noor
Marc van Heijster vond dat er veel zwerfafval lag in zijn buurt de Achtse Barrier. Hij sloot zich daarom aan bij Adopteer een Straat. Nu maakt hij wekelijks, of zelfs meerdere dagen per week, een rondje door de buurt en ruimt hij het zwerfafval op .“Buiten dat je lekker buiten bezig bent, zie ik dat het schoner wordt in mijn woonwijk.” Regelmatig neemt hij zijn zoon Leon (12) en dochter Noor (8) mee. Hij leerde zijn kinderen al van jongs af aan dat je geen afval op straat moet gooien. Nu helpen ze dus ook mee om het afval dat er wél ligt, op te ruimen.
“Buiten dat je lekker buiten bezig bent, zie ik dat het schoner wordt in mijn woonwijk.”
Marc doet nog meer dan het schoonhouden van de omgeving. Hij denkt na over manieren waarop hij het bewustzijn rondom zwerfafval en de gevolgen daarvan kan vergroten. Zo heeft hij in samenwerking met de gemeente een presentatie gemaakt voor basisscholen om leerlingen te informeren over (het opruimen van) zwerfafval. Marc verwacht niet dat hele klassen de straat op gaan om zwerfafval op te ruimen. “Maar er wordt wel weer over gesproken, thuis en op straat”, vertelt hij.
Als Marc bezig is aan zijn rondje door de buurt, krijgt hij regelmatig complimenten. Het mooiste compliment dat Marc ontving was van een man die dankzij het goede voorbeeld van Marc ook een straat heeft geadopteerd. Marc hoopt dat zoveel mogelijk mensen een straat adopteren. “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en hoe meer troep er verdwijnt.”

Greetje
Toen Greetje Heijmans vijf jaar geleden stopte met haar werk als rector van een middelbare school, besloot ze om meer vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze las in Groot Eindhoven een artikel over Adopteer een Straat en werd enthousiast. “Daar hoef je niet over te vergaderen, daar hoef je niet moeilijk over te doen en je mag zelf weten wanneer je dat doet. Dat lijkt me echt iets voor mij.”
Greetje adopteerde de langste straat in haar buurt Gijzenrooi en gaat nu gemiddeld één keer per week op pad om zwerfafval op te ruimen. “Niet alleen is de buurt schoner, het geeft ook een goed gevoel dat je zelf iets doet.” Die boodschap probeert ze te verspreiden. Al vanaf het begin had Greetje het idee dat alle 22 straten van Gijzenrooi geadopteerd zouden moeten worden. Ze schreef een aantal berichten in het wijkblad over het initiatief en inmiddels zijn alle straten geadopteerd.
"Ik kan het iedereen aanraden om een straat te adopteren, zeg ik altijd"
Tijdens haar werk voor Adopteer een Straat kreeg Greetje weleens de vraag of er niet meer gedaan kon worden dan alleen afval opruimen. Dat idee werd in de praktijk gebracht. Zo zijn er nu ook vrijwilligers die maandelijks een berm maaien. Samen houden de inwoners van Gijzenrooi de buurt mooi en schoon.

Doortje
“Zo’n 3 jaar geleden heb ik de Fransebaan in de Achtse Barrier geadopteerd. Het begon allemaal toen ik voor mijn gezondheid meer moest bewegen. Ik wandelde iedere dag een stuk op de Fransebaan. Daar kwam ik dagelijks een joggende buurtbewoner tegen die ondertussen zwerfafval opruimde. Dat vond ik zo’n goed idee! Ik sprak hem aan en hij vertelde me over Adopteer een Straat. Sindsdien zorgen we samen voor de volledige Fransebaan. Op even dagen doe ik de ene helft en op oneven dagen de andere. En hij doet dat andersom. Per week ruimen we zo’n 10 zakken aan afval op!
“Als iedereen één stuk afval zou oprapen, zou de wereld er heel anders uit zien”
Het is echt een soort verslaving geworden. Maar dan wel een positieve. En de waardering die ik ervoor terug krijg is natuurlijk ook leuk. Regelmatig wordt er getoeterd en steken mensen hun duim op. Ik hoop dan dat ik anderen ook inspireer om hetzelfde te doen. Als iedereen één stuk afval zou oprapen, zou de wereld er heel anders uit zien. Of nóg beter: gooi het gewoon meteen in de afvalbak.”
