Green Deal Kantoren
We willen een gezonde, leefbare en toekomstbestendige stad zijn en blijven. Daarom hebben we de doelstelling om de CO₂-uitstoot van Eindhoven in 2030 met 55% te reduceren. Omdat we dit niet alleen kunnen bereiken, werken we samen met partners in de stad.
Met de Green Deal Kantoren willen we samen met kantooreigenaren van Eindhoven een stap verder gaan en de krachten bundelen. Doe mee met de Green Deal Kantoren en renoveer je kantoorpand tot energielabel A. In deze periode zullen wij niet toezien en handhaven op de wettelijke verplichting van energielabel C op 1 januari 2023 Daarnaast ondersteunen we alle deelnemers met:
- Het delen van best practices, waaronder onze eigen ervaringen;
- Onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring;
- Organiseren van informatie- en kennissessies;
- Mogelijke collectieve inkoop van advies- en uitvoeringswerkzaamheden;
- De inrichting van een helpdesk voor vragen en korte adviezen.
Wil je meedoen met de Green Deal Kantoren? Meld je dan aan via duurzaamheid@eindhoven.nl. Ook kun je contact opnemen als je nog vragen hebt.
"Samen kunnen we meer impact maken door kennis te delen met elkaar. dan hoeft niet iedereen het wiel zelf uit te vinden. Als gemeente hebben we de nodige ervaring en die delen we graag. Hierdoor besparen we niet alleen meer CO2, maar hebben we ook een prettiger werkklimaat in onze kantoren.” - Rik Thijs, wethouder Klimaat en Energie
Minimaal energielabel c per 1 januari 2023
Mijn kantoor voldoet nog niet aan energielabel C
Kantoren met een geldig label D t/m G kunnen soms zonder al te veel ingrepen energielabel C halen. Onderaan de website van RVO vind je een handig 4-stappenplan. Kies bij voorkeur een natuurlijk moment om de energiebesparende maatregelen door te voeren, maar houd daarbij rekening dat het kantoorgebouw op 1 januari 2023 een geldig label C moet hebben.
Mijn kantoor heeft energielabel A t/m C
Met een geldig energielabel A, B of C voldoet je kantoor aan de norm voor 2023. We streven naar een CO2-neutrale gebouwde omgeving in 2050. Het is daarom verstandig om alvast te oriënteren welke energiebesparende maatregelen je nog meer kan nemen. Maak hierbij gebruik van natuurlijke momenten.
Energielabel onbekend of nog geen erkend energielabel?
Als je kantoorpand al een erkend energielabel heeft, kun je dat checken op de website van ep-online.nl.
Heeft je kantoorpand nog geen erkend energielabel? Vraag dan maatwerkadvies bij een erkend adviseur. Denkt de adviseur dat het kantoorgebouw energiezuinig is (A t/m C)? Dan kan de adviseur een labelberekening maken en registreren. Denkt de adviseur dat het kantoorgebouw is niet energiezuinig is (D t/m G), maak dan gebruik van het 4-stappenplan van RVO om tot een energielabel C of beter te komen. Let er wel op dat je kantoorgebouw per 1 januari 2023 een geldig en geregistreerd energielabel C heeft.
Wat gebeurt er als mijn kantoorpand niet voldoet?
Als het kantoorgebouw op 1 januari 2023 geen geldig energielabel A, B of C heeft, dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken. Hierop wordt toegezien en gehandhaafd.
Zijn er uitzonderingen?
De verplichting geldt niet als:
- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) <50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw <100 m2 is;
- het gaat om rijksmonumenten als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet of in de provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
- het gaat om een kantoorgebouw dat na 1 januari 2023 nog maximaal 2 jaar wordt gebruikt. Daarna wordt het gebouw gesloopt;;
- het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de onteigeningswet;
- het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
- de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.
Overige energie- en milieuwetgeving
Als kantooreigenaar moet je mogelijk ook voldoen aan overige energie- en milieuwetgeving.
Energie-audit
De EED Energie-audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Het doel ervan is om bedrijven en instellingen bewust te maken van hun energieverbruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. Lees meer op de website van RVO.
Installatiekeuringen
Voor het milieu, energieverbruik en de veiligheid is het belangrijk dat koelsystemen, verwarmingssystemen en airconditioningssystemen goed functioneren. Daarom geldt in Nederland een keuringsplicht voor grote systemen. Lees meer op de website van RVO.
De energiebesparingsplicht
Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen (inrichtingen) om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. De energiebesparingplicht geldt voor bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken. Lees meer op de website van RVO.
Heb je hulp nodig om inzichtelijk te maken aan welke energie- en milieuwetgeving je moet voldoen? Vraag dan maatwerkadvies bij een erkend adviseur.
Waarom doen we dit?
De overheid stelt deze eisen om energie, en dus ook CO₂-uitstoot, te besparen. Het klimaat verandert en de temperatuur van de aarde stijgt. Het wordt warmer, er vallen steeds vaker hevige buien en de lucht raakt vervuild. Om in de toekomst prettig te blijven wonen en te werken in onze groeiende stad, is het noodzakelijk nú maatregelen te nemen om de CO₂-uitstoot te verlagen. Dat doen we niet alleen in Eindhoven, maar in heel Nederland. En samen met andere landen die het Klimaatakkoord van Parijs hebben getekend.
Heb je vragen?
Voor vragen kun je contact opnemen met duurzaamheid@eindhoven.nl
Reactie toevoegen