Zestien scholen verzamelen 10.777 apparaten tijdens E-waste Race

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van zestien basisscholen uit Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 10.777 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. Basisschool OBS Servatius uit Valkenswaard is met 1886 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Salto International School uit Eindhoven haalde de tweede plaats.

Publicatiedatum

Startdatum

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Van citruspers tot dvd-speler

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Heb jij ook nog e-waste thuis?

De E-waste Race Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard is een initiatief in samenwerking met gemeente Eindhoven, gemeente Geldrop-Mierlo, gemeente Valkenswaard en Cure Afvalbeheer. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heb jij nog e-waste thuis liggen? Dit kun je altijd inleveren bij de plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.

Leerlingen zamelen e-waste in

Off