World Cleanup Day: opruimen met een missie

Zaterdag 17 september is het weer World Cleanup Day. Miljoenen mensen uit zo’n 180 landen wereldwijd zetten zich in voor een schone omgeving zonder zwerfafval. Ook in Eindhoven dragen inwoners, ondernemers, verenigingen en scholen hun steentje bij.

Aanvullende informatie

Startdatum

Plasticafval opruimen

Het motto van deze editie van World Cleanup Day is ‘opruimen met een missie’. Veel afval uit Nederland komt terecht in recyclingfabrieken in bijvoorbeeld Indonesië. Door slechte regelgeving belandt dat afval vervolgens in de natuur of wordt het zelfs verbrand, wat extreme gezondheidsrisico’s oplevert. Je kunt je dit jaar laten sponsoren als je je eigen buurt opruimt. Met het opgehaalde geld kan worden onderzocht waar dat afval precies vandaan komt en kunnen we de export van plasticafval uit Nederland tegenhouden.

Meedoen

Meedoen is simpel. Via www.worldcleanupday.nl kan je je aanmelden. Ook scholen worden opgeroepen om mee te doen. Omdat veel scholen op zaterdag gesloten zijn, worden zij aangemoedigd om eerder die week de handen uit de mouwen te steken. Je kan natuurlijk ook op een doordeweekse dag én op zaterdag meedoen.

Adopteer een Straat

Gemeente Eindhoven zorgt ervoor dat er genoeg materialen beschikbaar zijn. Doe je mee met World Cleanup Day en heb je bijvoorbeeld nog geen handschoenen of afvalzakken? Stuur dan een mailtje naar adopteereenstraat@gmail.com om deze gratis aan te vragen. Kijk voor meer informatie over Adopteer een Straat op de pagina van dat initiatief.

Troep Troopers Eindhoven

Ook Troep Troopers Eindhoven is een inwonersinitiatief met als doel het zwerfafvalprobleem aan te pakken. Tijdens World Cleanup Day organiseren zij een evenement in Muschberg en Geestenberg om samen met buurtgenoten de wijk afvalvrij te maken. Iedereen is welkom om mee te doen. Meer informatie vind je op hun site.  

Mensen van de Plastic Soup Foundation ruimen zwerfafval op
Off