Missie Bladgoud: bladeren laten liggen voor een leefbare stad

Gevallen bladeren ruimen we normaal gesproken op. Maar vanaf afgelopen herfst voeren we in Tongelre en Woensel-Zuid een proef uit: bladeren die in plantvakken zijn gevallen, laten we liggen en andere bladeren verzamelen en hergebruiken we. Vanwege de veiligheid ruimen we bladeren op de verharding en het gazon wel nog op. Deze proef is goed voor de planten, bomen, dieren en mensen in onze stad.

Aanvullende informatie

Startdatum

Proef

In 2019 hebben we in samenwerking met Ergon een proef uitgevoerd met het hergebruiken van bladeren in Tongelre. Die was erg succesvol. De vergroening bleef bijvoorbeeld langer leven en er was minder onkruid. Daarom breiden we de proef nu uit naar Tongelre en Woensel-Zuid. We laten daar bladeren in plantvakken liggen en we verzamelen bladeren. De verzamelde bladeren worden verwerkt tot een rijke bodemverbeteraar, die we aanbrengen bij kwetsbare plantvakken, zoals bij nieuwe aanplant. Als ook deze proef succesvol blijkt, gaan we het hergebruik de komende jaren op meer locaties toepassen. 

Bladgoud

Missie Bladgoud ziet gevallen bladeren en de bodemverbeteraar als goud. Met dat ‘bladgoud’ gaan we de ecologische kringloop, die we met het opruimen van bladeren verstoren, zoveel mogelijk herstellen. Door bladeren te laten liggen en te hergebruiken, is er meer voeding aanwezig voor planten en dieren en blijft het groen langer leven. Het blad biedt ook schuilgelegenheid aan insecten. Bovendien maken we Eindhoven klimaatbestendig, omdat plantvakken met blad meer water kunnen opnemen en minder snel verdrogen. Ook kunnen de bodem en het groen met (extra) blad meer CO2 vasthouden. Wethouder Rik Thijs is enthousiast: “Missie Bladgoud maakt de stad groener en leefbaarder. Dat ook inwoners hier makkelijk een bijdrage aan kunnen leveren, maakt het helemaal een mooi initiatief.”

Zelf aan de slag

Je kunt meedoen door bijvoorbeeld de bladeren in je tuin tussen de planten te laten liggen of de bladeren van het terras tussen de planten te vegen. Het is ook goed om onkruid te plukken in plaats van onkruid te schoffelen. Ook in de openbare ruimte kun je bladeren van de verharding tussen de beplanting vegen.

Off