Meer biodiversiteit op Eindhovense erven

Gemeente Eindhoven doet mee aan ErvenPlus3.0. Dat project heeft als doel om het leefgebied van dieren die op erven voorkomen te verbeteren. Het gaat dan om soorten als de zwaluw, mus, uil en vleermuis. Met het project stimuleren en faciliteren we natuurvriendelijke en biodiverse erven bij bewoners in het buitengebied. Dat doen we onder andere door het aanbrengen van beplanting en nestgelegenheid. Verderop lees je hoe je je eigen erf aan kan melden en wat je na de aanmelding kan verwachten. ErvenPlus3.0 is een samenwerking tussen Brabants Landschap, Orbis, Brabantse gemeenten en lokale natuurverenigingen.

Aanvullende informatie

Startdatum

In de vorige twee rondes van ErvenPlus zijn speciale erfscans uitgevoerd op ruim 1.100 Brabantse erven en zijn bijna 180.000 stuks bosplantsoen, fruitbomen en andere solitaire bomen aangeplant. Ook zijn er meer dan 8.000 nestkasten, muizenruiters en steenuilvriendelijke drinkbakken geleverd. ErvenPlus3.0 geeft vervolg aan deze aanpak in 25 gemeenten en dus ook in Eindhoven. Provincie Noord-Brabant, de Nationale Postcodeloterij en de gemeente dragen financieel bij aan de uitvoering.

Doe jij ook mee?

Woon je op een erf in het buitengebied en ben je geïnteresseerd in streekeigen beplanting en soortbeschermende maatregelen? Dan kun je je aanmelden via Brabants Landschap (of via de knop aan de rechterkant). Vervolgens wordt beoordeeld of je erf in aanmerking komt. Als dat het geval is, wordt contact met je opgenomen voor het inplannen van een 'erfscan'. Een opgeleide erfscanner neemt je erf dan onder de loep om te bepalen welke maatregelen kunnen worden uitgevoerd. Denk daarbij aan gemengde hagen, fruitbomen, graanveldjes, zwaluwkasten, muizenruiters, mussenhotels en modderplaatsen. Aan de hand van de erfscan wordt vervolgens een ‘erfplan’ met inrichtingsschets gemaakt, die natuurlijk ook aan je wordt voorgelegd. Bij akkoord zal levering van de maatregelen plaatsvinden.

Off