Toelichting
Vaak zijn opritten en terrassen volledig bestraat met klinkers en/of tegels. De regen die op die verharding valt, zal zo snel mogelijk wegstromen naar het laagste gedeelte. Vaak belandt het dan in het riool en dat is jammer.
Gelukkig zijn er alternatieven. Je kunt namelijk ook kiezen voor halfverharding of open bestrating. Ook deze verharding maakt je tuin goed begaanbaar.
Wat is het effect?
Halfverharding of open bestrating stelt regen in staat weg te zakken in de bodem. Zo wordt het grondwater aangevuld. Het merendeel van het schone regenwater belandt dan niet via een putje in het riool en hoeft niet te worden gezuiverd.
Halfverharding of open bestrating helpt om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen en draagt bij aan fris en gezond groen. Zo draag je jouw steentje bij aan de leefbaarheid van onze stad.
Tips
Open patroon
Klinkers en tegels worden vaak zonder voeg tegen elkaar aan gelegd. Je kunt ook kiezen voor een open bestratingspatroon, met een brede voeg of een ander open patroon. In de ruimte tussen de klinkers kun je bijvoorbeeld een lage bodembedekker (voor betekenis zie begrippenlijst) planten of gras zaaien, of de tussenruimte opvullen met grind. Er zijn ook klinkers met noppen aan de zijkanten, zodat de voeg tussen de klinkers overal even breed is. Door te kiezen voor een open patroon heb je minder tegels en klinkers nodig en bespaar je dus geld.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.
Houtsnippers en schors
Paden van houtsnippers en schors zijn een duurzame vorm van waterdoorlatende verharding. Ze voorkomen dat de bodem uitdroogt, verkleinen de kans dat onkruid opschiet en houden je tuin koeler dan steenachtige verhardingsmaterialen. Wel af en toe aanvullen, want het zijn natuurlijke materialen die langzaam vergaan.
Geschikt voor: tuinpad en als bodembedekker.
Grind, split en lavasteen
Grind, split, lavasteen en zelfs schelpen laten het regenwater ongehinderd door. Een verharding met grind of split aanleggen kun je makkelijk zelf. Deze materialen vergen amper onderhoud. Af en toe een beetje harken en je bent klaar. Leg onder het grind of de split een waterdoorlatende antiworteldoek en een stabilisatiemat (voor betekenis zie begrippenlijst). Zo beperk je de groei van onkruid en blijft je toplaag mooi egaal.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.
Honingraattegels en grasbetonstenen
Honingraattegels en grasbetonstenen zijn vormen van open bestrating. In de ruimte tussen de stenen kunnen lage bodembedekkers of gras groeien. Je bestrating warmt dan in hete dagen minder op en laat bovendien regenwater door.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats en tuinpad.
Graspaden
Je kunt natuurlijk ook een graspad in je tuin maken. Ook dit zorgt voor koelte op hete dagen en is eenvoudig bij te houden door te maaien.
Meer informatie
Op de site van Huisjeboompjebeter vind je voorbeelden, foto’s en tips.
Hoe zit het met subsidie?
Verwijder je traditionele verhardingen (zoals klinkers of tegels) en vervang je deze door waterdoorlatende verharding? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor subsidie. Kijk voor meer informatie op de subsidiepagina.