- Warmtevisie 2020 (8.55 MB)
Gele buurten
In de gele buurten is het mogelijk dat er de komende jaren een onderzoek naar een warmtenet start. Dit kan zijn omdat er nieuwe bronnen gevonden worden (bijvoorbeeld geothermie) of omdat er middelen vrijkomen om al bekende bronnen te ontwikkelen (bijvoorbeeld warmte uit oppervlaktewater).
Blauwe buurten
In de blauwe buurten houden we rekening met all-electric. Dit houdt in dat alle energie die je in huis gebruikt voortkomt uit elektrische bronnen. Ook klein-collectieve oplossingen zijn kansrijk op de locaties waar ruimte is om (ondergrondse) opslag van warmte te realiseren. Dit zijn oplossingen met een kleinschalige infrastructuur, waarbij een aantal gebouwen warmte- en koude uitwisselen. Voorbeelden zijn een gezamenlijke warmte-koude opslag (WKO) of een gezamenlijke ondergrondse opslag en uitwisseling van warmte uit zonnecollectoren. Er is echter nog veel onderzoek en innovatie nodig om in kaart te brengen op hoeveel plaatsen en waar dit precies haalbaar is.
Gearceerde buurten
In Eindhoven zijn er op zeven plekken warmtebronnen die aanleiding geven tot het uitwerken van een businesscase voor een warmtenet: Het datacenter op Park Forum, het datacenter bij Genneper Parken, de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI), het afwateringskanaal van de Gender en uitbreidingen op de warmtenetten van Meerhoven en Strijp. In 2021 en 2022 verkennen we samen met partners de technisch-economische haalbaarheid van warmtenetten in deze gebieden.

Bovenstaande kaart geeft richting, maar is geen eindbeeld. We staan aan het begin van de warmtetransitie, en op technisch, juridisch, en financieel gebied worden nog enorm veel ontwikkelingen verwacht. Dat betekent ook dat het beeld in de loop der jaren kan verschuiven.