Hoe houd je jouw woning koel?
Als gemeente Eindhoven zetten wij in op het tegengaan van de hittestress in de woningen in de zomer. Met het opwarmde klimaat zijn er enkele simpele maar effectieve oplossingen om je woning koel te houden, zonder de aanschaf van airconditioning. Airconditioning kost namelijk veel energie en warmt de omgeving op, waardoor het beter is om eerst te kijken of er voldoende gekoeld en hitte geweerd kan worden op andere manieren. Wist je bijvoorbeeld al dat goede isolatie en buitenzonwering samen zorgen voor 80% minder kans op oververhitting in de zomer?
Ladder van Koeling
Wij volgen de ladder van koeling om de juiste stappen te nemen om de hitte in je gebouw tegen te gaan. Het beste is om te werken aan koelte in de omgeving, warmte zoveel mogelijk buiten te houden en afvoeren als het binnen is. Als laatste stap, mocht het echt nog te warm zijn, kan er milieuvriendelijke koeling ingezet worden. De ladder werkt in vier treden zoals onderstaand weergegeven:
- Koele omgeving: optimaliseren van de woonomgeving op het gebied van water en groen.
- Warmte weren: voorkomen dat warmte de woning binnenkomt door de zon op de ramen zo veel mogelijk te weren en warmte door goede isolatie buiten te houden.
- Passief koelen: als de warmte de woning binnen is deze weer eruit laten door s'ochtends of s'avonds (wanneer het buiten kouder is dan binnen) te ventileren.
- Actief koelen: als het alsnog te warm blijft, gebruik maken van efficiënte en duurzame actieve koeling zoals duurzame airco's of de warmtepomp voor koeling te gebruiken.
Isoleren
Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe beter het warmte of koelte kan vasthouden. In de zomer houd je in een koel huis dus ook makkelijker de warmte buiten. Een belangrijke voorwaarde is wel: zorg zo goed mogelijk dat de warmte niet binnenkomt! Want als een geïsoleerd huis eenmaal hard is opgewarmd, gaat de hitte er ook minder snel uit.
Meer weten over het isoleren van je huis? Bekijk dan deze pagina over isoleren.
Zonwering
Op een warme zomerdag kan hitte al snel door het glas van je ramen, door de ramen zelf, deuren en andere kieren naar binnen komen. Houd je huis overdag dus goed dicht en zorg voor zonwering voor je ramen. Goede zonwering buiten het huis kan voor veel verkoeling zorgen, omdat de warmte zo niet of nauwelijks naar binnen kan komen. Het is vooral in o.a. slaapkamers belangrijk om de zonwering omlaag te hebben omdat een te hoge temperatuur de nachtrust kan verstoren. Deze zonwering kan voorkomen in de vorm van zonneschermen, rolluiken of schaduwdoeken.
Makkelijk ventileren
In de zomer, als het erg warm is buiten, kun je zelf goed ventileren door in de ochtend en avond je ramen open te zetten en overdag de ramen en gordijnen goed dicht te houden, zodat er minder warmte naar binnen komt. Dit maakt het binnen in huis koeler en comfortabeler en zorgt dat je minder snel uitgebreide ventilatie of airconditioning hoeft te gebruiken. Ook al is het koud buiten moet je ook niet vergeten kort je huis te ventileren. Even vijf minuten deuren of ramen tegen elkaar openzetten kan hierin al goed helpen. Als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt kan dit je s’ nachts ook extra helpen door deze op dit moment op een hoge stand te zetten.
Meer informatie
- Voor meer tips over het koel houden van je woning vind je op deze pagina van Milieu Centraal.
- Wat nog meer te doen bij hitte? Bekijk deze pagina over hitte van Gemeente Eindhoven.
